Health

De 6 beste superfoods voor in je smoothie

Banaan, mango en spinazie zijn perfecte ingrediënten voor je smoothie en supergezond. Wist je dat je je smoothie nog gezonder kunt maken? Dat doe je door superfoods toe te voegen. Dit zijn producten met een hele hoge voedingswaarde en met bijzonder gezonde stofjes. Dit zijn de zes beste superfoods voor in je smoothie:

1. Tarwegras

Tarwegras is een vrolijk groen plantje dat erg gezellig staat op je vensterbank. De frisgroene stengels lijken erg op gras en herbergen krachtige stofjes. Denk aan chlorofyl ofwel bladgroen. Dit stofje beschermt de cellen in ons lichaam en kan ook helpen bij het verwijderen van belastende stoffen uit je lijf.

Verder zit tarwegras boordevol vitamines en mineralen. Een greep uit de belangrijkste: 

  • Vitamine A
  • Vitamine B1, B2, B3 en B6
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Vitamine K1
  • Magnesium
  • Selenium

Deze gezonde stofjes krijg je allemaal binnen als je tarwegras aan je smoothie toevoegt. Dat kan vers ‘gras’ zijn, maar je kunt het ook in gedroogde en gemalen vorm aan je smoothie toevoegen. Net wat je gemakkelijker vindt.

Tarwegras levert ook nog eens een behoorlijke hoeveelheid gezonde voedingsvezels op. Met recht een superfood dat niet in je smoothie mag ontbreken. Daarom voegen veel aanbieders van superfood mixen tarwegras toe aan hun groentepoeder.

2. Kurkuma

Kurkuma of geelwortel ken je wellicht van kerriepoeder. In deze blend van specerijen zorgt geelwortel voor de kleur. De specerij doet echter meer dan kleur bekennen. Hetzelfde pigment dat voor het prachtige geel zorgt, is bijzonder gezond. 

Zo heeft dit pigment, curcumine genaamd, een ontstekingsremmend effect. Daar profiteer je van als je kurkuma aan je smoothie toevoegt. Curcumine zit trouwens in zeer kleine hoeveelheden in verse of gemalen geelwortel. 

Om écht van dit stofje te profiteren, heb je een geconcentreerde hoeveelheid nodig. Deze vind je bijvoorbeeld in kurkuma supplementen. Deze kun je aan je smoothie toevoegen door een capsule uit elkaar te trekken en het poeder in je smoothie te doen.

3. Acerola kers

Acerola kers is één van de rijkste bronnen van vitamine C. Daarnaast bevat dit superfruit nog andere krachtige stoffen die je cellen beschermen. Ook fytonutriënten en vitamine A, B1 en B2 vind je in deze gezonde fruitsoort. 

Wil je een gezonde smoothie, dan is acerola kers je beste vriend. Je kunt dit superfood niet vers kopen, maar als gedroogd poeder of extract.

De 6 beste superfoods voor in je smoothie

4. Kelp

Kelp is een wier dat bijzonder rijk is aan jodium. Dit mineraal is belangrijk voor een goede werking van je schildklier. Daarnaast vind je in deze zeegroente nog tal van andere vitamines en mineralen.

Vooral magnesium, vitamine K en folaat (natuurlijk foliumzuur) zijn in grote hoeveelheden in kelp te vinden. Dat maakt deze zeegroente eveneens een goede toevoeging voor je smoothie.

5. Chlorella

Het klinkt als een personage uit een tekenfilm, maar is in feite een hele gezonde alg. Net als tarwegras heeft chlorella ontgiftende eigenschappen. Dat is perfect als je je lichaam wil ontdoen van zware metalen of andere belastende stoffen.

De alg helpt ook mee bij de reiniging van de darmen en het bloed. Daarnaast zit hij vol voedingsstoffen. Denk aan eiwitten en gezonde vetten als omega 3. Je vindt ook nog veel vitamines en mineralen in chlorella. Supergezond dus!

6. Spirulina

Spirulina is nog zo’n superalg die vol zit met voedingsstoffen. De alg bevat zelfs nog net iets meer eiwitten dan chlorella. Zo’n 70 procent van het plantje bestaat uit deze gezonde voedingsstoffen. 

Spirulina is zelfs een volwaardige plantaardige eiwitbron, want de alg bevat alle essentiële aminozuren. Dat zijn bouwstoffen van eiwitten die ons lichaam niet zelf kan aanmaken en die je over het algemeen alleen in dierlijke producten vindt.

Ook ijzer en verschillende B-vitamines vind je in spirulina. Daarmee draagt de alg bij aan je natuurlijke energieniveau. Daarnaast levert spirulina nog andere vitamines en mineralen, evenals enzymen en gezonde vetzuren.

Het algje is eveneens rijk aan stofjes die de gezondheid van je cellen beschermen. Een verrijking dus voor je smoothie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button