Trends

Onverwacht bezoek? Zorg dat je iets in huis hebt

Wij Nederlanders staan niet bepaald bekend als het meest gastvrije volkje. Er zijn volop verhalen over mensen met een buitenlandse afkomst, die vreemd staan te kijken als ze rond etenstijd vriendelijk de deur uit worden gewerkt als ze bij andere mensen binnen zijn. In heel veel andere culturen is het de normaalste zaak van de wereld om gasten aan plek aan tafel te geven, in Nederland zijn we daar wat minder sterk in. Ook omgaan met onverwacht bezoek is niet onze sterkste kant. We zijn nogal van het plannen, van het afspraken maken in de agenda, en zijn niet altijd goed voorbereid als er opeens iemand voor de deur staat. Wil je daar graag verandering in brengen? Dat gaat makkelijker dan je dacht.

Altijd een lekkere wijn op voorraad

Om wat gastvrijer te worden richting onverwachte gasten, hoef je eigenlijk alleen je gedrag een beetje te veranderen. Afstappen van de gewoonte die je misschien wel met de paplepel is meegegeven, dat je om op bezoek te gaan eerst een afspraak moet maken, en dat je sowieso rond etenstijd weer op moet krassen.

Laat mensen voelen dat ze, wanneer ze ook voor je deur staan, welkom zijn. Maar wees ook eerlijk als het écht niet uitkomt, want ook dat kan natuurlijk wel een keer gebeuren. Door onverwachte bezoekers meer als leuke verrassingen te zien, en niet als hinderlijke onderbreking van je dag zoals je deze in gedachten had, handel je meteen een stuk gastvrijer en weet je zeker dat mensen zich meer welkom zullen voelen.

Zo zorg je dat je altijd wat lekkers in huis hebt

Gastvrij zijn, ook voor onverwachte bezoekers, werkt natuurlijk nog beter als je altijd iets lekkers in huis hebt om hen aan te bieden. In andere culturen is het heel normaal om altijd meer te koken dan nodig is, zodat er altijd ruimte is voor mensen die onverwacht aanschuiven.
Dat gaat voor veel mensen hier misschien nog iets te ver, maar altijd wat achter de hand hebben is helemaal geen slecht idee. Een goede fles wijn kopen, zodat je eventuele gasten altijd iets aan kan bieden. Kies het liefst voor een wijn die bij veel mensen in de smaak valt, een Chardonnay bijvoorbeeld, dan zit je bijna altijd wel goed. Ook altijd iets lekkers te eten achter de hand hebben is een goed plan. Wat zoutjes of nootjes om te knabbelen, of iets anders lekkers dat altijd van pas kan komen. Echte sterren in het omgaan met onverwacht bezoek zullen we misschien niet binnen een paar jaar worden, maar er wat beter op voorbereid zijn is al een mooie eerste stap.

Gerelateerde artikelen

Back to top button