Health

Welke verschillende soorten zorgverzekeringen zijn er eigenlijk?

Ben je op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Dan is het belangrijk dat je weet welke verschillende zorgverzekeringen er zijn. Je kunt namelijk een keuze maken tussen een restitutie, combinatie, natura en budget zorgverzekering. Afhankelijk van je eigen wensen, kun je een keuze maken. Ga bijvoorbeeld met de Poliswijzer vergelijken om de juiste keuze te kunnen maken.

De restitutiepolis

Als je de keuze maakt voor een restitutiepolis betekent dit dat je een volledig vrije zorgkeuze hebt. Hierdoor kun je bij iedere zorgverlener terecht, zonder dat je hoeft bij te betalen voor de zorg. Je hoeft dus geen rekening te houden met eventuele contracten. De meeste zorg uit deze basisverzekering werkt echter wel met een eigen risico. Je betaald dus in veel gevallen in eerste instantie voor de zorg. Je kunt gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken om te kijken of het binnen je budget past. 

Kiezen voor een combinatiepolis

Een andere zorgverzekering waar je de keuze voor kunt maken, is de combinatiepolis. Deze zorgverzekering lijkt op de restitutiepolis, maar er zit een klein verschil in. Je hebt wel een vrije zorgkeuze, maar dit verschilt per zorgsoort. Je kunt bijvoorbeeld wel naar alle ziekenhuizen, maar je mag niet bij iedere kliniek aankloppen. De zorgverzekeraar heeft in dit geval dus wel een of meerdere contracten afgesloten.

Wat is een naturapolis

Als je een naturapolis af gaat sluiten, is het belangrijk om de verzekeraar goed te kiezen. De verzekeraar heeft namelijk verschillende contracten afgesloten met zorgverleners. Op het moment dat je naar een zorgverlener wilt die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, moet je vaak 20% van de kosten betalen. Wel hebben de verzekeraars vaak met veel verschillende zorgverleners een contract, waardoor je op veel verschillende plekken terecht kunt. Als je een voorkeur hebt voor bepaalde ziekenhuizen of klinieken, is het verstandig om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken.

Het afsluiten van een budgetpolis

De budgetpolis heeft veel weg van de naturapolis. Op het moment dat je zorg nodig hebt, kun je gemakkelijk kiezen uit verschillende zorgverleners. Als je kiest voor een niet gecontracteerde zorgverlener, dien je net zoals bij de naturapolis de rekening voor 20% zelf te betalen. Let er echter wel op dat het aanbod gecontracteerde zorgverleners kleiner is dan het aantal gecontracteerde zorgverleners bij een naturapolis. Zorg er daarom voor dat je goed weet welke zorgverleners er precies aangesloten zijn bij de polis.

Gerelateerde artikelen

Back to top button