Fashion

De geschiedenis van pantoffels

Iedereen kent natuurlijk de pantoffel wel. Er zijn tegenwoordig enorm veel verschillende soorten, maten en kleuren. Neem bijvoorbeeld de mooie pantoffels van Glerups. Voor de mensheid van tegenwoordig is het heel normaal om schoenen en pantoffels te dragen, maar dit is niet altijd zo geweest. Vroeger liepen mensen namelijk enkel op blote voeten. Het was pas in de tijd van de nomade dat er gekeken werd naar manieren om de voeten te beschermen. Dit was ook de eerste keer dat er pantoffels gebruikt werden. De schoenen van toen lijken namelijk veel meer op pantoffels en slippers van nu.

Wat is een pantoffel?

Een pantoffel is een lichte vorm van een schoen. De pantoffel is in de meeste gevallen veel soepeler en zachter dan een normale schoen. Tegenwoordig is een pantoffel met name bedoeld om comfort te bieden. De binnenkant is vaak uitgerust met een zachte en fijne stof om de voeten lekker warm te houden. Pantoffels worden tegenwoordig enkel gebruikt om binnen mee rond te lopen. Wanneer mensen naar buiten gaan, worden er schoenen aangetrokken. Deze zijn namelijk steviger en beter opgewassen tegen de ondergronden van buiten. 

Waar komt de pantoffel vandaan?

Vroeger leefden mensen heel anders dan nu. Ze leefden voornamelijk in grotten en verplaatsen zichzelf amper. Dit veranderde echter in de tijd van de nomade. Deze bevolking begon rond te trekken en merkte al snel dat ze iets nodig hadden om de voeten te beschermen. De vervaardiging van deze schoenen was totaal anders dan het nu is. Er werden materialen gebruikt die ze uit de buurt konden krijgen. Hierdoor bestond het al snel uit stro, bladeren en hout. In de tijd van de egyptenaren werden de schoenen al iets beter. In plaats van pantoffels, werden er nu voornamelijk slippers gedragen. Deze hadden al veel weg van wat we tegenwoordig slippers noemen. Ze werden uitgerust met een touw aan de bovenkant, waardoor je je teen kan klemmen. Hierdoor bleven de slippers goed zitten en konden ze lang gebruikt worden.

Andere landen met pantoffels

Pantoffels worden tegenwoordig wereldwijd gedragen. Iedere cultuur heeft zijn eigen pantoffels, waardoor het verschil enorm groot kan zijn. In Japan is het bijvoorbeeld erg normaal om binnenshuis pantoffels te dragen. Ze hebben hier ook een eigen versie voor, genaamd uwabaki. Dit is een speciaal schoeisel dat binnenshuis gebruikt wordt. Deze schoen wordt echter ook bij bedrijven en scholen gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button