Tuin

De kapschuur: een tweede woonkamer in de tuin

Wij Nederlanders brengen het liefst zo veel mogelijk tijd door in de tuin. Door het klimaat is het echter niet altijd mogelijk om veel buiten te zijn. Gelukkig valt daar wat tegen te doen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een kapschuur. Maar wat is een kapschuur nou eigenlijk en wat zijn de voordelen van het laten plaatsen van een kapschuur precies? En zijn er alternatieven? In dit artikel vertel ik je er meer over.

Opslagruimte én overdekt zitten!

Een kapschuur is een open schuur, waarbij één of meerdere wanden ontbreken. Een kapschuur leent zich goed als overdekte opslagplek, maar een kapschuur is ook ideaal om droog en (gedeeltelijk) beschut te zitten. Veel mensen kiezen ervoor om de kapschuur te verbinden aan een apart tuinhuisje. Het tuinhuisje dient dan vaak als opslagplek voor bijvoorbeeld fietsen, gereedschap of speelgoed, terwijl de kapschuur volledig kan worden benut als leefruimte. Het tuinmeubilair dat je in de kapschuur plaatst staat beschermd omdat de kapschuur overdekt is, waardoor je het bij slecht weer niet hoeft te verplaatsen. Zo kun je in feite een tweede woonkamer creëren waar je gedurende het hele jaar door van kunt genieten!

Alternatieven: de tuinkamer of veranda

Als je graag overdekt in de tuin wilt kunnen zitten kun je ook een tuinkamer of een veranda laten plaatsen. De tuinkamer en de veranda lijken erg op elkaar, maar toch bestaat er een kenmerkend verschil tussen de beide varianten. Ik zal de verschillen kort voor je uitlichten.

Veranda

De definitie van een veranda is bij veel mensen wel bekend: een veranda is een aanbouw aan de woning, bestaande uit steunpalen en een dak, waarbij over het algemeen één zijde geopend is. Onder een veranda zit je dus droog en afhankelijk van de wind zit je beschut.

Tuinkamer

Een tuinkamer is in feite een veranda, maar dan wel één die wordt afgesloten door schuifwanden van glas. In tegenstelling tot een veranda, zit je in een tuinkamer dus altijd goed beschut. Hierdoor kan het gedurende het hele jaar prettig zijn om in een tuinkamer te verblijven. Mocht het in de herfst of in de winter dan toch te koud zijn, dan kun je de ruimte eenvoudig verwarmen met behulp van één of meerdere heaters. 

Het laten plaatsen van een kapschuur, veranda of een tuinkamer is voor veel mensen de ideale manier om meer tijd in de buitenlucht door te brengen. De plaatsing ervan zorgt bovendien voor een waardestijging van je huis! Ben je op zoek naar meer inspiratie voor je tuin? Op deze pagina vind je meer interessante artikelen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button