Huis

De mogelijkheden en voordelen van het uitbouwen van je woning

Wanneer je woning te klein wordt, hoef je natuurlijk niet gelijk te verhuizen. Je kan er dan namelijk ook voor kiezen om meer ruimte te creëren in je huidige woning. Ga je bijvoorbeeld voor een uitbouw op de begane grond of ga je liever de hoogte in door het plaatsen van een dakkapel? Niet alleen een uitbouw zorgt voor meer oppervlakte, maar ook een aanbouw of bijgebouw zijn manieren om je woonruimte uit te breiden. Lees dan ook vooral verder wanneer je meer wilt weten over het uitbouwen van je bestaande woning!

Waarom uitbouwen?

De voornaamste reden waarvoor mensen kiezen voor een uitbouw is het vergroten van de woning. Dit is dan gelijk ook een van de voordelen van een uitbouw. Zo kun je toch groter gaan wonen, zonder te verhuizen. Heb je gekozen voor het uitbouwen van je woonkamer? Dan zul je zien dat je nu dus meer ruimte hebt voor het plaatsen van grotere meubels, of misschien extra meubels, maar ook dat je meer ruimte hebt voor het ontvangen van je gasten. Naast het uitbouwen van de woonkamer kun je er ook voor kiezen om een ruimere keuken te creëren. Daarnaast biedt een uitbouw niet alleen de mogelijkheid voor een ruimere kamer, maar ook voor het toevoegen van een dakterras! 

Als laatste is een uitbouw ideaal wanneer je meer ligt wilt creëren in een ruimte. Je kunt dana gaan voor grote ramen en als extra toevoeging zul je merken dan een lichtstraat het echte verschil gaat maken! Een lichtstraat is namelijk een raam in het ‘nieuwe’ dak wat er ontstaat door de uitbouw. Nu heb je niet alleen ligt van de voor- of achterzijde, maar ook van boven!

Ga je voor een uitbouw, aanbouw of bijgebouw?

Bij het uitbreiden van je bestaande woning zijn er verschillende opties waar je voor kunt kiezen. Dit is natuurlijk afhankelijk van jouw woonwensen. Wil je, zoals hierboven eerder genoemd, je ruimte vergroten, dan is een uitbouw ideaal. Hierbij verplaats je namelijk de buitenmuur. Maar wil je een nieuwe kamer of ruimte creëren, dan is een aanbouw de juiste keuze. Bij een aanbouw wordt er als het ware een nieuwe ruimte aan de bestaande woning geplakt en met een prefab aanbouw weet je zeker dat dit al binnen 5 dagen geregeld is! Een aanbouw is dan ook de ideale oplossing wanneer je een bijkeuken of bijvoorbeeld garage wilt toevoegen aan de woning. 

Een derde optie voor het toevoegen van oppervlakte is een bijgebouw. Net zoals bij een aanbouw wordt er bij een bijgebouw een nieuwe ruimte gecreëerd, maar is het verschil dat een bijgebouw niet aan de bestaande woning vast zit. Een bijgebouw geeft je zo de mogelijkheid voor een extra afzonderlijke ruimte. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan een schuur of een mooi tuinhuis!

Gerelateerde artikelen

Back to top button