Huis

Wat zijn de oorzaken en oplossingen voor een lekkage?

Lekkages kunnen voor problemen in huis zorgen. Het zorgt voor een vochtige omgeving en kan tot een schimmel uitlopen. Je kunt lekkages herkennen aan vochtige plekken op de muur of het plafond. Een lekkage kan ook de dakconstructie aantasten. Als een vochtige plek met warme lucht in aanmerking komt kan deze uitgroeien tot een schimmel. Een schimmel kan een allergische reactie aanwakkeren bij mensen. Verder zijn mensen met astma heel gevoelig voor schimmels. Hier worden een aantal oorzaken van lekkages genoemd en ook hoe je deze kunt voorkomen.

Oorzaken lekkage

Een lekkage kan allerlei verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken van lekkages zijn extreem weer, incidenten of achterstallig onderhoud. Maar buiten deze veelgehoorde oorzaken zijn er nog andere oorzaken.

Daken

Platte daken op huizen zijn vaak een oorzaak van lekkages. Bij platte daken moet er goede dakbedekking worden toegepast. Dakbedekkingen die niet worden onderhouden zijn vaak de oorzaak van lekkages. Doordat in Nederland de weersomstandigheden vaak veel uit elkaar liggen, worden daken in Nederland op de proef gesteld. De randen van de dakbedekking kan openbarsten door deze temperatuurverschillen. Door deze barst kan er water het huis binnentreden. Deze oorzaak voor lekkages kan worden voorkomen als er regelmatig door een specialist naar het dak wordt gekeken. Zorg dus dat je een lekkage voorkomt door regelmatige controle van je dak. Als je toch last hebt van een lekkage, schakel dan meteen een lekdetectie specialist in. Kijk hiervoor eens op de website: lekkageprobleemkwijt.nl.

Verder is een verstopte dakgoot een oorzaak van lekkages. Door een verstopping kan de dakgoot overstromen. Dit water kan onder de dakpannen en de dakconstructie komen. Verder kan dit water ook via de gevel het huis binnentreden. Je kunt dit probleem voorkomen door periodiek je dakgoot te reinigen of te laten reinigen.

Riool 

Het riool kan ook de oorzaak zijn van een lekkage in het huis. Er kunnen problemen met de riolering of de afvoering in het huis zijn waardoor er water vrij komt op vervelende plekken. Een lekkende rioolleiding kan tot stinklucht en lekkages leiden. Lekkages in rioolbuizen zijn moeilijk te detecteren. Je kunt ze het beste herkennen door de vieze rioollucht. Een loodgieter moet een inspectie doen met een rioolcamera om de lekkages te kunnen detecteren. 

Slecht gekit

Slechte kitvoegen of verouderde kitvoegen kunnen ook een oorzaak zijn van lekkages in huis. Door slecht kitwerk onstaat er te weinig hechting in een douchebak of tussen de tegels waardoor er water kan ontsnappen tussen deze voegen. Vervang deze slechte kit direct om een lekkage te voorkomen.

Om een lekkage te voorkomen is het dus handig om periodieke controles en onderhoud te doen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button