Overig

De voor- en nadelen van een online cursus

Door de corona crisis zitten we met Nederland massaal thuis en velen zitten ook nog eens zonder werk. De verveling neemt daardoor drastisch toe, terwijl de carrièrekansen van deze mensen steeds minder worden. Een van de branches die minder hard geraakt is door corona, is de online wereld. Je ziet daardoor een trend ontstaan van mensen die zich graag willen omscholen, zodat ze zo snel mogelijk aan een baan kunnen komen die goed vanaf afstand uit te voeren is. Deze omscholing kun je doen, door middel van het volgen van online cursussen. Deze vorm van studeren noemen we e-learning. Heb jij interesse in een online cursus, maar weet je nog niet wat de voor- en nadelen ervan zijn? Je leest het allemaal in dit artikel.

De voordelen van een online cursus volgen

Wanneer je ervoor kiest om te leren via het internet, brengt dat verschillende voordelen met zich mee. We sommen ze voor je op: flexibel, tijdbesparend, kostenbesparend en toegespitst.

Flexibel

Afhankelijk van het programma dat je volgt, kan e-learning heel flexibel worden ingevuld. Je bepaalt dan zelf wanneer je eraan gaat zitten en hoe lang je ermee bezig bent. Op deze manier kun je het studeren heel goed combineren met de drukte van je dagelijkse leven.

Tijdbesparend

Een ander voordeel is dat het volgen van een online cursus tijd bespaard. Je hoeft namelijk niet meer te reizen naar de cursus. Op deze manier kun je ook productiever te werk gaan, omdat je geen energie verspild aan files of het ov. 

Kostenbesparend

Een groot voordeel van het volgen van een online cursus, is het aantal kosten dat je bespaart. Deze kosten zitten in verschillende hoeken. Allereerst, draag je niet meer bij aan de kosten voor lesruimtes. Daarbij heb je bij een cursus vaak maar één docent en een stuk minder boeken die gekocht moeten worden. Tot slot, bespaar je ook op de reiskosten.

Toegespitst

Een ander voordeel waar je van profiteert, is dat de lesstof goed is toegespitst waardoor je je daadwerkelijk ook specialiseert. Je kunt vaak zelf het onderwerp uitkiezen die je op die dag wilt behandelen. Op deze manier leer jij precies wat je wilt, wanneer je wilt.

De nadelen van een online cursus

Helaas zitten er aan e-learning ook een aantal nadelen. Een van deze nadelen is het hebben van zelfdiscipline en .. 

Zelfdiscipline

Heerlijk natuurlijk dat je helemaal zelf kunt bepalen wanneer je leert, wat je leert en hoe lang je leert. Een nadeel die daarbij komt kijken is dat het een boel zelfdiscipline vereist. Je moet dit dus ook daadwerkelijk willen. Anders geef je geld uit aan een cursus, die je vervolgens nooit afrond. 

Geen sociaal contact

Een ander nadeel van e-learning is dat je geen sociale contacten hebt. Leren vanaf een scherm kan trager gaan, omdat je geen fysieke contactmomenten hebt. Daarbij is het leren vanaf een scherm sneller vermoeiend, dan wanneer iets persoonlijk uitgelegd wordt.

Zoals je hierboven gelezen hebt, zijn er meer voordelen dan nadelen aan het volgen van een online cursus. Met een online cursus heb je zelf meer de touwtjes in handen, betreffende jouw leerproces. Een nadeel is dat je dan wel meer zelfdiscipline moet hebben.

Gerelateerde artikelen

Back to top button