HuisTrends

De voor- en nadelen van kunststof kozijnen

Ben je bezig met het isoleren en energiezuiniger maken van je woning? Dan kunnen nieuwe kozijnen natuurlijk niet ontbreken. Als je jouw huis zo zuinig mogelijk wil hebben, zijn kunststof kozijnen de voor de hand liggende keuze. Maar zijn deze wel echt zo geschikt voor jouw woning en de stijl die je voor ogen hebt? Het is altijd verstandig om goed onderzoek te doen voordat je een keuze maakt. In dit artikel zetten we alle voor- en nadelen van kunststof kozijnen voor je op een rij!

Verschillende soorten kunststof kozijnen

Het ene kunststof kozijn is het andere niet. Op het gebied van kunststof kozijnen zijn er verschillende soorten te onderscheiden. Denk bijvoorbeeld aan kozijnen met vastglas, een draaiklep raam, valraam of klepraam. Wat je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van de ruimte waar het kozijn geplaatst gaat worden. Op de badkamer, wc en slaapkamer is het bijvoorbeeld wel fijn als je het raam open kunt zetten. Is het niet zo belangrijk dat het raam open kan? Dan kun je net zo goed voor vastglas kiezen, aangezien dit vaak wat goedkoper is dan een draaiklep, valraam of klepraam. Stem dit altijd goed af op de ruimte en maak eerst een plan, zodat je ongeveer weet hoe het eruit gaat zien en waar je alle meubels neer wil zetten. Zo weet je zeker dat de ramen niet in de weg zullen zitten.

De voordelen van kunststof kozijnen

Kunststof heeft een hoop voordelen ten opzichte van houten of aluminium kozijnen. Kunststof kozijnen hebben een lange levensduur, ze zijn geluiddempend, onderhoudsvrij, vochtwerend en kunnen ook nog eens gerecycled worden. Een ander voordeel van een kozijn van kunststof, is dat dit materiaal niet kan gaan rotten, zoals je bij hout soms wel hebt. Ze zijn in alle vormen en afmetingen te maken, dus ze kunnen op iedere woning toe worden gepast. Kunststof kozijnen hoeven niet geschilderd te worden, zoals houten kozijnen. Het enige dat je hoeft te doen aan onderhoud, is af en toe een doekje over de kozijnen heen halen en ze afstoffen. Als je jouw woning zo energiezuinig mogelijk wil maken, is kunststof zeer zeker de beste keuze. Het is een goed isolerend materiaal dat ook vochtwerend is, waardoor je geen last zult hebben van vochtige lucht in huis.

De nadelen van kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen hebben in principe weinig nadelen, afgezien van het feit dat ze behoorlijk duur zijn ten opzichte van andere materialen. Daarnaast mag je nooit boren in een kunststof kozijn. Doe je dit wel, dan verniel je de stijfheid van het kozijn, waardoor het veel minder lang mee zal gaan. Mocht een kunststof kozijn kapot gaan of beschadigd raken, dan is het repareren hiervan lastiger dan bij andere materialen kozijnen. Gelukkig kun je dit vaak wel door een specialist laten doen. 

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button