HuisTrends

De voordelen van koken op een inductieplaat

Aangezien gas steeds duurder wordt en natuurlijk niet goed is voor het milieu, wordt elektrisch koken steeds populairder. Steeds meer huishouden stappen over van gas naar elektrisch koken, bijvoorbeeld door middel van het plaatsen van een inductieplaat. Dit is een eenvoudig en geld besparend alternatief voor koken met gas. Maar waarom is koken op een inductieplaat ineens zo populair geworden? In dit artikel vertellen we je wat de grote voordelen zijn van deze manier van koken!

Energie en gas besparen

Dat je gas bespaart door te gaan koken op een inductieplaat, spreekt natuurlijk voor zich. Maar daarnaast bespaar je ook veel energie ten opzichte van andere manieren van elektrisch koken. Zo verbruikt een inductieplaat zo’n 20% minder stroom dan een keramische kookplaat. Maak je ook nog gebruik van groene stroom, dan kook je helemaal C02-neutraal. Het energieverlies bij het koken op een inductieplaat is slechts 10%, terwijl dit bij aardgas zo’n 40% tot 50% is.

Als je gas en elektriciteit bespaart, bespaar je natuurlijk ook geld. Je gasrekening of energierekening zal een stuk lager worden als je gaat koken op een inductieplaat in plaats van met gas of met een keramische kookplaat. Daarnaast heeft een inductieplaat weinig onderhoud nodig, aangezien hij eenvoudig schoon te houden is. Op die manier kun je ook een hoop geld besparen. Het enige waar je geld aan uit hoeft te geven, is een speciale pannenset inductie. Normale pannen kun je namelijk niet gebruiken op een inductieplaat.

Veiligheid en gebruiksvriendelijkheid

Koken op een inductieplaat is een stuk veiliger dan koken met gas, aangezien de plaat niet erg warm wordt tijdens het koken en ook weer snel afkoelt nadat je klaar bent. Zo heb je veel minder kans dat iemand zich verbrandt, of dat er bijvoorbeeld een handdoek vlam vat. Er zijn helemaal geen vlammen op een inductieplaat. Hierdoor komen er geen verbrandingsgassen vrij bij het koken en blijft de lucht in je huis dus schoner. De kookzones reageren alleen als er een pan op de plaat staat, zonder pan wordt de plaat niet heet. Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren. Ten slotte sluit je het risico uit dat je vergeet het gas uit te zetten en dat er een gaslek ontstaat.

Koken met meer precisie

Als je kookt met gas, kun je snel en makkelijk de temperatuur regelen, maar dit kun je ook zeker doen met een inductieplaat. Er is zelfs nog een bijkomend voordeel van koken op inductie: je kunt de tijdsduur van het koken erg precies instellen. Dit is erg handig als je een bepaald recept goed wil volgen, bijvoorbeeld van het bereiden van hertenvlees of biefstuk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button