Huis

Dé voordelen van ledverlichting

Story Highlights
  • Led staat voor lightning emitting diode
  • Ledverlichting gaat veel langer mee
  • Bespaar op je energierekening

Ledverlichting heeft de positie van de trouwe gloeilamp vrijwel helemaal overgenomen. Logisch, want het gebruik van ledverlichting biedt nogal wat voordelen. Zo schrokken wij van inspirationblog.nl in positief opzicht van de energierekening, nadat we alle gloeilampen hadden vervangen door ledverlichting.

Ledverlichting wordt niet heet

Led? Dat staat voor lightning emitting diode. De werking is simpel; led geeft licht op het moment dat er stroom doorheen gaat. Wat dat betreft is er weinig verschil met de gloeilamp. Groot verschil is echter dat een gloeilamp behalve licht ook warmte ontwikkelde. Een led lamp geeft amper warmte af en is daardoor minder energie nodig. Er gaat immers ook minder energie verloren aan de warmte. Ten opzichte van de gloeilamp is ledverlichting veel zuiniger in gebruik. Ledverlichting gebruikt 95 procent van de stroom om licht te bieden. Een gloeilamp doet dat slechts voor tussen de 3 en 9 procent, de rest raakt het kwijt aan warmte. Je bespaart dus 90 procent op de energierekening als het gaat om de verlichting. En dat kan heel aardig in de papieren lopen.

Ledverlichting gaat veel langer mee

Ander groot voordeel is dat ledverlichting veel langer meegaat. Plaats je ledverlichting, dan heb je daar de eerste tien jaar geen omkijken meer naar. Staat een gloeilamp voor ongeveer 1000 uur licht en de spaarlamp tot 10.000 uur licht, daar biedt led je tenminste 20.000 uren. Bovendien wordt ledverlichting langzaam maar zeker zwakker. Zo kun je alvast inspelen op het naverende einde van de lamp. Bij een gloeilamp zat je – dat weten we nog goed- zomaar ineens in het donker. Wat ook in het voordeel spreekt van ledverlichting is dat het altijd meteen werkt. TL en spaarlampen hebben altijd een soort van opstart periode nodig. Led heeft dat niet en gaat meteen voor je aan het werk. Tegenwoordig heb je ledverlichting in alle soorten en maten. Zo worden bijvoorbeeld de led tl armaturen steeds vaker toegepast, zoals je toch al steeds nieuwe ledlampen tegenkomt.

Ook beter voor het milieu

Iedereen kiest tegenwoordig voor led. Dat is logisch, je bespaart energie en dat is beter voor het milieu. De lampen gaan veel langer mee en worden niet heet. Bovendien groeit het aanbod en daarmee de mogelijkheden. Ledverlichting is vaak wel ietsje duurder, dat geld verdien je echter snel en dubbel en dwars terug.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button