Tuin

Een border aanleggen in je tuin

Story Highlights
  • Leg een border in september of oktober aan
  • Kies altijd voor bodembedekkers in de border
  • Maak gebruik van een spade of een plantschepje

Ah, je wilt een border aanleggen in je tuin. Daarmee verfraai je de tuin echt. Vaste planten vormen sinds jaar en dag de basis voor borders. Dit omdat deze planten langer bloeien tijdens verschillende periodes in het jaar. Het is belangrijk een evenwichtige samenstelling voor de borders te kiezen. Doe je dat, dan is het het hele jaar door genieten. Uiteraard gebruik je bodembedekkers voor in de border. Neem je een wintergroene bodembedekker, dan heb je amper nog onderhoud aan de border.

In de maanden september en oktober

Voor de goede orde, een border is een strook grond met beplanting van vaste planten en dat in verschillende hoogten. Opvallend genoeg grenst een border in je tuin vaak aan een muur, schutting of een haag. De beplanting hangt af van onder meer de grondsoort en de vochtomstandigheden. Een border aanleggen doe je bij voorkeur in de maanden september en oktober. Voordeel is dan dat de planten nog voor de winter aanslaan. In dat geval heb je dan volgend jaar als resultaat. Ook de meeste bolgewassen gaan tegen deze tijd de grond in. Uiteraard wacht je met het planten van wintergevoelige soorten bij voorkeur tot aan het voorjaar. Je haalt de benodigdheden voor de border bij een specialist. Plantengrow.nl is er een mooi voordeel van.

Gebruik een plantenschepje of een spade

Het is belangrijk om bij de aanleg van borders belangrijk de onderlinge afstanden goed in de gaten te houden. Gebruik bij de aanleg een plantenschepje of een spade. Je maakt tijdens de aanleg van de border een plantgat dat twee keer zo groot is als dat de kluit van de plant is. Je maakt de grond goed los, zelfs onderin het gat. Je haalt vervolgens de plant uit het potje en maakt tegelijk de wortel van de plant een beetje los.

Eventueel extra water geven

Je plaatst de plant in het gat en je drukt de plant stevig aan. Het is zeer belangrijk de juiste diepte te kiezen. Door de werking van de grond zie je vaak dat planten uiteindelijk te hoog staan. Houd daar rekening mee, want als een plant te hoog staat is het gevoeliger voor bijvoorbeeld bevriezing. Je loopt zo weinig mogelijk over de grond. Daardoor houd je de losse structuur van de grond die je gerealiseerd hebt. Maak je een border in een drogere periode, kan het eventueel noodzakelijk zijn om wat extra water te geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button