Auto

Dit zijn je rechten en plichten als private lease eigenaar

Story Highlights
  • Elke maand een vast bedrag
  • Inclusief onderhoud en verzekeringen
  • Al vanaf 200 euro per maand

Het hebben van en rijden in een auto is een dure aangelegenheid. Behalve de aankoopsom heb je te maken met verzekering, onderhoud en afschrijving. Opvallend: het merendeel van de autobezitters heeft geen idee wat de auto ze precies per maand kost. Kies je voor private lease, dan weet je dat wél en betaal je een vast bedrag per maand. Op zoek naar een auto? Denk eens aan private lease.

Leasen kun je zien als een soort van huren

Je kunt het leasen van een auto wel beschouwen als een soort huren. De auto blijft bij private lease in eigendom van de leasemaatschappij en na de looptijd lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Je betaalt een vast bedrag per maand en bij dit maandbedrag hoort de verzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto. Wat er als extra kosten bijkomen is de brandstof. Private lease kan al voor 200 euro per maand. Je rijdt dan wel in de kleinste auto.

Onder het leasecontract kun je niet zomaar uit

De plichten die je hebt bij private lease? Dat is dat je gewoon elke maand de leaseprijs voldoet. Doe je dat niet, dan ontstaat een probleem. Je kunt niet zomaar onder het leasecontract uit, iets dat bijvoorbeeld na ontslag of echtscheiding nog wel eens aan de orde wil zijn. Wie dat wel wil, is vaak veel geld kwijt. Heb je gekozen voor private lease en een auto op de oprit staan? Dan mag iedereen met een geldig Nederlands rijbewijs daar in rijden. Jij bent echter wel altijd verantwoordelijk voor wat er met de auto gebeurt.

Tussen de twaalf en zestig maanden

Kies je voor private lease dan kies je voor een leasecontract tussen de twaalf en zestig maanden. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, kan ook een service als pechhulp aan het leasepakket toegevoegd worden. Je weet in elk geval steeds waar je aan toe bent, het bedrag staat vast al kan dat bedrag gaandeweg de looptijd iets veranderen. Heel veel is dat echter nooit. Financiële verrassingen in de vorm van dure reparaties blijven uit. En dat is een geruststellende gedachte.

Afspraken over het aantal te rijden kilometers

Tenslotte; het kan zijn dat je met de leasemaatschappij een aantal kilometers afspreekt. Kom je boven dat aantal kilometers, dan kan het zijn dat je bij moet betalen. Rijd je minder kilometers, dan kan het zijn dat je een bedrag per gereden kilometer terug krijgt. Dit verschilt per leasemaatschappij, belangrijk dus om de leasemaatschappijen te vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button