DIYOverig

Doe-het-zelf veiligheid

Bij de bouw wordt de veiligheid bepaald door een deugdelijke Risico Inventarisatie om vervolgens de risico’s zoveel mogelijk te minimaliseren. De Arbeidsinspectie kan controles verrichten of de verantwoordelijke aannemer voldoet aan de Arbeidswet. Maar hoe zit het met de doe-het-zelver die klussen verricht die ook de nodige risico’s kennen?

Veel letsel bij het klussen

Het aantal klusongevallen of letsel is te hoog. Jaarlijks moeten ruim 20.000 klussers naar het ziekenhuis voor letsel. Het aantal kleinere letsels is een stuk hoger; ruim 120.000. Deze letsels kunnen weliswaar niet met een pleister worden afgedaan, maar er is geen spoedeisende hulp nodig. Volgens Veiligheid.nl overlijden ruim veertig mensen aan een klusongeval meestal door een val van hoogte.

Onderschatten van de risico’s

Het vallen van een trap of ladder had dikwijls voorkomen kunnen worden door het werk uit te voeren vanuit een veilige steiger. Ook reparaties bij daken worden dikwijls zonder de juiste veiligheidsvoorzieningen verricht. Veel ongevallen komen door onderschatting van de risico’s en het gebrek aan kennis van veiligheidsvoorzieningen. Ook onvoldoende tijd besteden aan de voorbereiding en gehaast werken vergroten de risico’s.

Persoonlijke beschermmiddelen

Op een bouwplaats kom je niet ver zonder een helm en dat zou ook moeten gelden bij het thuisklussen. Letsels zijn vooral aan hand of vingers, hoofdletsel en letsel aan tenen of de voet. Met deugdelijke persoonlijke beschermmiddelen zijn veel letsels te voorkomen. Bij de juiste speciaalzaken zijn niet alleen veilige gecertificeerde beschermmiddelen te verkrijgen, maar ook hoogwaardige valbeveiligingssystemen zoals een valkoord die bevestigd is aan een tijdelijk ankerpunt. Het voorkomt ernstige valincidenten.

Persoonlijke beschermmiddelen zijn minimaal noodzakelijk en dat betreft dan veiligheidsschoenen, veiligheidshandschoenen en een helm. Wordt er geschuurd of slijpwerk verricht dan is een stofkap en veiligheidsbril noodzakelijk. Waarom zou een doe het zelver de veiligheidseisen die de wet stelt niet zelf toepassen. De eisen zijn er immers niet voor niets.

Gerelateerde artikelen

Back to top button