Health

Drie zaken om aan te pakken als lopen lastiger gaat

Story Highlights
  • Mijd de trap en haal je spullen naar beneden
  • Maak gebruik van een traplift
  • Zorg dat de badkamer veilig en comfortabel is

Als lopen lastiger gaat, is dat natuurlijk vervelend. Of het nu tijdelijk is of blijvend, jezelf minder makkelijk kunnen voortbewegen is altijd even wennen en kan frustratie opleveren. Toch is het goed om niet te lang in dit gevoel te blijven hangen. Er zijn namelijk ook heel veel dingen die nog wél gewoon kunnen, zeker als je wat slimme aanpassingen doet.

Maak van de trappen geen hindernis

Als er één ding in huis is waar je het direct aan merkt wanneer het lopen wat lastiger gaat, dan is het wel de trap. Iedereen die wel eens last heeft gehad van een sportblessure of om een andere reden een tijdje niet zo goed heeft kunnen lopen, weet wat voor obstakel zo’n trap opeens kan vormen. Iets dat je normaal gesproken meerdere keren per dag zonder na te denken doet wordt opeens een hele onderneming.

Is de kans groot dat je immobiliteit van korte tijd is, dan is het vaak voldoende om slim om te gaan met de trap. Zorg ervoor dat je hem niet te vaak op en af hoeft. Dat kun je doen door een tijdje op de begane grond te slapen, maar ook het slim inplannen van je dag en de spullen die je nodig hebt op de juiste verdieping hebben liggen kan al helpen om de trap zo min mogelijk te hoeven beklimmen.

Ziet het ernaar uit dat de problemen met lopen zullen blijven? Dan kan het een stuk comfortabeler zijn om de trappen in huis met trapliften uit te rusten. Deze zorgen ervoor dat de trap geen hindernis is, en van verdieping wisselen weer net zo moeiteloos en gedachteloos kan gaan als voorheen. Meer informatie over trapliften kopen is hier te vinden: https://handicare-trapliften.nl/

Zorg dat de badkamer comfortabel en veilig is

Wanneer het bewegen wat lastiger gaat, is er één ruimte waar het opvallend vaak mis gaat: de badkamer. Logisch, misschien ook wel, want alleen al de aanwezigheid van water en dus de kans op gladheid maakt deze ruimte extra risicovol. Bovendien moeten er om onder de douche of in het bad te stappen vaak hoge instappen worden genomen en zijn er in de badkamer van nature weinig manieren om jezelf daarbij goed vast te houden.

Het is dus zaak om eens goed naar de badkamer te kijken en ervoor te zorgen dat deze zowel comfortabel als veilig is. Soms is het aanbrengen van één of meerdere beugels die voor houvast kunnen zorgen al voldoende. Maar ook het vervangen van het bad door een douchecabine, of de bestaande douchecabine vervangen door een exemplaar met een lage instap kan voor heel veel extra gemak en veiligheid zorgen.

Vraag gerust om hulp

Een heel belangrijk laatste advies: wees niet bang om hulp te vragen. Dat kan in huis zijn of daarbuiten en zowel fysiek als praktisch. Als iets niet lukt, schroom dan niet om anderen te vragen een handje te helpen. Dat kan het leven een stuk gemakkelijker maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button