Auto

Een autolening aanvragen: wel of niet doen?

Als je een nieuwe auto nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je oude auto kapot is, maar je hebt op dit moment niet genoeg geld, dan kun je een autolening aanvragen. Het bedrag dat je leent voor je auto kun je dan weer per maand terugbetalen, vaak in de vorm van een persoonlijke lening. Twijfel je of dit wel of niet een goed idee is voor jou? In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een autolening voor je op een rij, om je te helpen bij je keuze!

De voordelen van een autolening 

Het grootste voordeel van een autolening is natuurlijk dat je meteen een auto kunt kopen, in plaats van dat je er nog jaren voor moet sparen. Een persoonlijke lening is vaak makkelijk af te sluiten en het is snel geregeld, zolang je tenminste door de BKR-toetsing komt. Daarnaast is de auto dus wel meteen van jou als je hem koopt met een lening, het is niet zo dat je de auto op afbetaling koopt of dat je de auto gaat leasen. Dit betekent ook dat je jouw oude auto eventueel nog in kunt ruilen voor korting, zodat je minder hoeft te lenen. Bij sommige autodealers kun je een speciale lening afsluiten die echt puur en alleen voor je auto bedoeld is, vaak ook met andere voorwaarden dan een reguliere persoonlijke lening. Soms zit het een beetje tussen een lening en lease in. 

Toch liever gaan voor leasing? 

Leasing is enigszins te vergelijken met het afsluiten van een lening voor een auto, maar het kostenplaatje zit toch wel anders in elkaar. Bij leasing krijg je vaak namelijk een splinternieuwe auto en betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag omvat ook onderhoud aan de auto, dat hoef je dus niet nog apart te betalen. Als je een auto gaat leasen, wordt de auto in de meeste gevallen echter nooit van jou. De leasemaatschappij blijft de eigenaar van het voertuig. Er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer de aanbieder een contract wil opstellen met mogelijkheid tot overname. Dit is vaak alleen niet gebruikelijk bij leasecontracten. 

Hoe zit het met de verzekering?

Als je geld leent voor een auto, is de auto meteen van jou, wat betekent dat je wel nog zelf een autoverzekering moet afsluiten. In de meeste gevallen kun je de verzekering van je oude auto overzetten naar je nieuwe auto, dus dat is niet zo moeilijk. Het betekent echter wel dat je de kosten van de verzekering nog bovenop de maandelijkse terugbetaling krijgt. Als je ervoor kiest om een auto te leasen, zit de verzekering al in het maandelijkse bedrag dat je betaalt voor de lease. Je hoeft dus niet apart een autoverzekering af te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button