Huis

Een duurzame trap

Je bent aan het verbouwen en er moet een nieuwe trap kopen. Dan wil je natuurlijk een trap die lekker loopt, maar ook zeker een die duurzaam is. Je wilt tenslotte niet binnen 10 jaar weer gaan verbouwen, omdat je trap aan vernieuwing toe is. 

Materiaal 

Het meest duurzame is natuurlijk een trap van metaal of beton. Metaal zie je niet snel in een huis, omdat dit vaak niet passend is bij de stijl van de woning. Beton komt wel steeds vaker terug als frame voor de trap. Deze wordt dan bekleed met hout. Echter in veel huizen wordt toch echt nog gekozen voor een trap van hout. Hout kan ook duurzaam zijn, maar dit is geheel afhankelijk van de behandeling en de houtsoort. 

Houtsoorten

De meeste trappen worden vanuit oplevering geleverd in vuren/dennenhout. Hier is in principe niks mis mee, maar er zijn duurzamere houtsoorten. Als je je trap dan toch gaat vervangen denk daar dan eens over na. Beukenhout bijvoorbeeld is een stuk harder hout en gaat ook langer mee. Dit is een ideale houtsoort als je de trap nog gaan schilderen in een kleur. Heb je een mooi klassiek huis of wil je dat je trap echt een eyecatcher wordt? Kies dan voor eikenhout. Deze houtsoort heeft de langste levensduur. 

Behandeling

Soms komt je trap al behandeld binnen en hoef je er niks meer aan te doen, dit is top! Het is echter niet altijd zo. Het kan zomaar zo zijn dat je een trap ontvangt die nog behandeld moet worden. Doe dit dan zo snel mogelijk, want hoe langer de trap onbehandeld blijft staan hoe erger het hout uitdroogt en kan gaan scheuren. 

Bouwpakkettrap

Een nieuwe trap is zeer prijzig, maar ook dit kan goedkoper. Een maatwerktrap wordt precies op jouw maten gemaakt, maar tegenwoordig zie je ook steeds meer bouwpakkettrappen in duurzame houtsoorten. Een bouwpakkettrap is een trap die je zelf nog in elkaar moet zetten. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar met de bijgeleverde handleiding is dit goed te doen. Een rechte trap is hierbij uiteraard het makkelijkste. Dit zijn in principe twee zijkanten en een aantal treden. 

Ben je benieuwd naar zo’n bouwpakkettrap? Kijk dan eens op Houtcompleet.nl. Zij hebben niet alleen rechte trappen als bouwpakket, maar ook kwartslagtrappen, vlizotrappen of wenteltrappen. Daarnaast verkopen zij ook bouwpakket balustrades of leuningen. Alles om je trap compleet te maken! 

Gerelateerde artikelen

Back to top button