Tuin

Een schutting plaatsen – dit zijn de regels

Als je een schutting gaat plaatsen in de tuin dan zijn daar regels voor waar je je aan moet houden. De twee belangrijkste zijn dat de hoogte binnen de daarvoor gestelde normen moet vallen. De tweede is dat de schutting in principe op je eigen grond moet staan. Bij het Kadaster is precies vastgelegd welke grond van jou is en waar die van de buren begint. Zet je een schutting over de zogenaamde erfgrens dan kunnen de buren daar bezwaar tegen maken. Ook hebben ze dan het recht om de schutting te verwijderen. Hij staat immers (deels) op hun grond.

Voorkom een discussie met de buren

De beste oplossing is natuurlijk om in gezamenlijk overleg een schutting te plaatsen. Die kan dan op de erfgrens worden gezet zodat beide partijen er verantwoordelijk voor zijn. Je mag dan aan jouw kant doen met de schutting wat je wilt. Je kunt hem bijvoorbeeld schilderen of beitsen. Voor de buren geldt aan hun kant uiteraard hetzelfde. Als je met de buren overlegt kun je ook kiezen voor een materiaal waar jullie beiden tevreden mee zijn. Kiezen jullie voor een Zweeds rabat schutting dan heb je in ieder geval een schutting die vele jaren meegaat en waar je maar weinig onderhoud aan hoeft te plegen.

Hoe hoog mag de schutting worden?

In vrijwel elke gemeente gelden regels voor de hoogte van schuttingen. Als je bij houthandel Wood and Colors schutting panelen bestelt zijn die afgestemd op de geldende regels. En ook op de mogelijkheid om ze te vervoeren. Een lengte van 4 meter is meestal het maximum dat in een standaard bestelbus past. Voor een achtertuin geldt dat de schutting meestal niet hoger mag zijn dan 2 meter. Soms geldt een hoogte van 1.80 meter. In je voortuin moet de schutting lager zijn,. De maximale hoogte is hier meestal 1.50 meter. Als je twijfelt, informeer dan bij de gemeente. De informatie die je nodig hebt staat meestal wel op de website. Als een schutting niet aan de regels voldoet is de kans aanwezig dat je deze moet verwijderen. Dat zou natuurlijk zonde zijn van het werk en het materiaal.

Mag ik een schutting plaatsen als ik een huurhuis heb?

Als je in een huurwoning woont mag je die in principe naar je eigen smaak aanpassen. Dat wil zeggen: je mag de muren en kozijnen in huis schilderen en vloerbedekking leggen naar jouw smaak. Dat geldt in principe ook voor de inrichting van de tuin. Zeker als je een woning huurt van een woningcorporatie worden er doorgaans geen bijzondere regels gesteld. Wel is het zo dat je bij verhuizing in principe de woning in originele staat moet opleveren. Dat zou in theorie kunnen betekenen dat een schutting die je in de tuin hebt geplaatst moet worden weggehaald. Maar als het om een mooie schutting gaat zal de verhuurder dit doorgaans niet eisen. Als je particulier een woning huurt is het verstandig om met de verhuurder te overleggen wat de regels zijn. Dit kan problemen en discussies voorkomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button