Een toekomst in de zorg? Dit zijn je mogelijkheden!
Werken in de zorg is de afgelopen anderhalf tot twee jaar populairder geworden. De pandemie heeft ertoe geleid, dat mensen inzien hoe waardevol het werk is wat men in onder meer de ziekenhuizen uitvoert. Je helpt mensen, die zonder jouw hulp mogelijk niet meer beter zouden worden. Een dankbare gedachte! Binnen de zorg kun je talloze kanten op. Werken in de zorg betekent niet per definitie, dat je mensen aan het bed verzorgt. Denk bijvoorbeeld aan een medische secretaresse opleiding, of een apothekersassistent opleiding. Je bent in deze rollen nauw betrokken bij de zorg, zonder dat je mensen direct verzorgt.
Aan de slag als verpleegkundige in het ziekenhuis
De meeste mensen die in de zorg willen werken, volgen een opleiding tot verpleegkundige. Deze opleiding wordt op HBO-niveau aangeboden in verschillende Nederlandse steden. De opleiding neemt in de basis vier jaar in beslag. Je zou kunnen overwegen om na het behalen van het eerste jaar van deze opleiding over te stappen naar WO-niveau. Onder meer de opleiding geneeskunde is populair op universiteiten. De opleiding is zelfs zo populair, dat veel universiteiten werken met een zogenaamde numerus fixus. Dit betekent dat je niet alleen goede resultaten moet kunnen overleggen, maar ook enig geluk moet hebben bij een loting om toegelaten te worden tot de opleiding.
Onderzoek doen in ziekenhuizen en laboratoria
Aan de voorkant vind je de medisch secretaresse en de apothekersassistent. Ook de verpleegkundigen in de ziekenhuizen of de opgeleide artsen en medisch specialisten tref je als patiënt in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Je kunt echter ook meer op de achtergrond bezig zijn met zorg. Ga bijvoorbeeld aan het werk in een laboratorium. Soms is een laboratorium onderdeel van het ziekenhuis, in andere gevallen staat deze er los van. In het laboratorium wordt onderzoek gedaan naar nieuwe ziektes, maar kun je jezelf ook specialiseren in het onderzoeken van het bloed van patiënten om op basis daarvan een diagnose te kunnen stellen.
Vraag naar mensen in de zorg blijft groeien
In de afgelopen anderhalf tot twee jaar is duidelijk geworden, hoe belangrijk het personeel in de zorg is. We kunnen er niet zonder! De vraag naar geschoold personeel is flink toegenomen, mede door de zeer hoge druk op het bestaande zorgpersoneel. Veel van deze mensen hebben nog een groot aantal vakantiedagen openstaan. Daarnaast is een groot aantal zorgverleners uitgevallen met een burn-out. Beide groepen moeten worden opgevangen door nieuwe medewerkers, die er op termijn voor kunnen zorgen dat de druk op de zorg afneemt.