Auto

Welke maat sneeuwketting heb ik nodig?

Winterweer tijdens de eerste en laatste maanden van het jaar is bijna onvermijdelijk. Er wordt in dergelijke situaties gewaarschuwd voor gevaarlijke en gladde wegen. In die periode gaat de verkoop van sneeuwkettingen ook altijd de hoogte in. Een sneeuwketting kopen is voornamelijk van belang wanneer je sneeuwrijke gebieden gaat opzoeken met de auto. In dit artikel wordt er meer uitleg gegeven over het gebruik van sneeuwkettingen.

Wat zijn sneeuwkettingen?

Sneeuwkettingen zijn stalen kettingen die rond je band worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je banden meer grip hebben op gladde en besneeuwde wegen. Belangrijk om te weten is dat je met sneeuwketting niet even snel kan en mag rijden als met gewone banden. In de meeste gevallen is de maximale snelheid beperkt tot vijftig kilometer per uur. Een sneeuwketting kopen doe je het best aan het begin van de wintermaanden, bijvoorbeeld bij Sneeuwkettingenwinkel.nl. Wanneer de vraag groot wordt, kan dit langere levertijden met zich meebrengen. 

Er bestaan vandaag de dag drie soorten sneeuwkettingen. Naast de standaard sneeuwketting die voornamelijk voor SUV’s worden gebruikt, bestaan er ook extra dunne sneeuwkettingen die een dikte hebben van zeven millimeter. Ze zijn vergelijkbaar met de loopvlak sneeuwketting, maar de extra dunne sneeuwkettingen zijn iets moeilijker te monteren. 

Welke sneeuwketting heb je nodig?

Om goede grip te kunnen garanderen, is het belangrijk dat je de juiste maat van sneeuwkettingen aankoopt. Een eerste stap is het bepalen van de bandenmaat. Deze informatie vind je op de buitenkant van je banden. Zowel de breedte als de hoogte van je band is belangrijk, net zoals de velgdiameter. Let wel op dat je de maat van je winterbanden gebruikt en niet die van je zomerbanden. Zomerbanden hebben namelijk andere maten.  

Aangezien de sneeuwketting deels wordt bevestigd achter je band, moet je ook de speling weten tussen het wiel en de rest van je wagen. De foute sneeuwkettingen kunnen namelijk schade aan je wagen veroorzaken. Aangezien je niet zelf kan meten of de speling juist is, vind je deze informatie ook in je handleiding of het instructieboekje van je wagen. Bij wagens die weinig speling hebben, worden voornamelijk de loopvlak sneeuwketting of de extra dunne sneeuwkettingen gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button