Huis

Eenvoudig en betaalbaar investeren in duurzaamheid

Er zijn verschillende stappen die je kunt zetten om de wereld duurzamer te maken en de opwarming van de aarde tegen te gaan. En duurzame oplossingen hoeven gelukkig zeker niet ingewikkeld te zijn en veel geld te kosten. Er zijn verschillende aanpassingen die je gemakkelijk kunt toepassen op je huidige leefstijl, zodat je je impact op het klimaat verkleint. Denk bijvoorbeeld aan het hergebruiken van spullen en kleding. Ook duurzame energieoplossingen voor in huis zijn tegenwoordig goed betaalbaar. In dit artikel lees je wat je zoal kunt doen om te investeren in duurzaamheid, zonder te veel geld kwijt te zijn. 

Energieneutraal wonen

Een goede stap in de richting van duurzaamheid en energieneutraal wonen is de aanschaf van zonnepanelen. Bij het opwekken van zonnestroom via je dak, komen geen broeikasgassen en andere stoffen vrij die schadelijk zijn voor het milieu. Daarnaast ben je niet meer afhankelijk van de fossiele brandstoffen, omdat je het zonlicht via je dak omzet in bruikbare, schone energie. Wil je nu graag duurzame energie opwekken via zonnepanelen maar vind je de aanschafprijs een te dure inverstering? Kijk dan eens op de website van veranderstroom. Dit bedrijf wil de aanschaf van zonnepanelen toegankelijk maken voor iedereen, en biedt daarom zonnepanelen aan voor een betaalbare prijs. Ook kun je via Veranderstroom een Groene Lening afsluiten. Met deze persoonlijke lening betaal je de zonnepanelen in een aantal jaren af tegen een lage rente. 

Een andere manier om te besparen op de installatie, is door de zonnepanelen te laten installeren door een bedrijf uit jouw regio. Woon je bijvoorbeeld in Arnhem, dan kun je een zonnepanelen installateur arnhem de installatie laten uitvoeren. Zo bespaar je op voorrijkosten omdat de installateurs weinig kilometers hoeven af te leggen. 

Je leefstijl aanpassen

Naast het verduurzamen van je woning kun je ook een aantal eenvoudige gewoontes aanleren als je thuis bent om zuiniger met energie om te gaan. Zo kun je de verwarming bijvoorbeeld lager zetten en een dikke trui dragen, en zorgen voor goed isolatiemateriaal om de temperatuur binnenshuis aangenaam te houden zonder dat de verwarming te hard moet stoken. Ook helpt het om niet te lang te douchen en altijd de lichten uit te schakelen in de ruimtes waar je niet bent. 

Recyclen 

Het hergebruiken van spullen en materialen is ook een goede maatregel voor het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Door afval te reduceren verminder je de plastic soep en vervuiling.  Koop zo min mogelijk nieuwe kleding. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld ieder seizoen een kledingruil organiseren, of tweedehands kleding kopen. Ook water kun je hergebruiken door regenwater op te vangen via een regenton. Dit water kun je gebruiken om schoon te maken of de planten water te geven.

Kortom: genoeg keuzes die je kunt maken om op een efficiënte en haalbare manier je impact op het klimaat te verkleinen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button