Huis

Energiecontract voor 1 of 3 jaar afsluiten?

Wanneer je bij een nieuwe energieleverancier een contract afsluit, heb je vaak de keuze tussen een 1 of 3 jarig contract. Op het eerste gezicht ziet een 3 jarige contract er aantrekkelijk uit. Je weet precies wat je gaat betalen voor de komende 3 jaar. Maar is dat wel zo? En is een langdurig contract voordeliger dan een energiecontract van korte duur?

Korting voor trouwe klanten

In heel veel branches is het gewoon om een betere deal te krijgen naarmate je langer klant bent. Een tweejarig telefoon abonnement is bijna altijd goedkoper dan een eenjarige variant. Je zou daarom ook hetzelfde verwachten bij je energieleverancier. Maar dat is niet zo. Bij gas en stroom krijg je bij een langer energie of gascontract niet een betere deal. Integendeel, het is vaak op jaarbasis nog duurder om een langdurig contract af te sluiten dan om een eenjarig contract af te sluiten.

Welkomstbonus maakt jaarcontract voordeliger

Een groot voordeel van overstappen zijn de welkomstbonussen. Omdat je deze maar één keer krijgt, is de bonus relatief meer bij een eenjarig contract. De doorslaggevende factor die ervoor zorgt dat een eenjarig contract voordeliger is dan een driejarig energiecontract is dan ook deze bonus. Als je de bonus omrekent naar elke contractmaand, zie je al snel dat de bonus een stuk hoger is bij het eenjarige contract. Het is dus zaak om een goede aanbieding te kiezen.

Wat als de prijzen volgend jaar stijgen?

Een logische gedachte bij een driejarig contract is dat je veilig zit als de prijzen veranderen. Je hebt immers toch al een contract, dus je wordt pas na een lange tijd getroffen door de eventuele prijsverhoging. Toch is deze gedachte slechts deels correct. Een eenjarig contract is gemiddeld ongeveer 120 euro goedkoper op jaarbasis dan een driejarig contract. Dat is ongeveer 8 procent van de jaarlijkse kosten voor een gemiddeld gezin. De prijzen zullen binnen een jaar niet zo snel stijgen.

Integendeel, het is al een aantal jaren een trend dat de prijs van energie elk jaar daalt. Daarnaast staan niet alle kosten vast. Het deel wat vast staat bij een langdurig contract zijn de leveringstarieven en de vaste leveringskosten. Samen vormen deze twee ongeveer 40 procent van je totale kosten. De andere 60 procent bestaat uit energiebelasting, btw, opslag energie en netbeheerkosten.

Elk jaar (op de btw na) worden deze opnieuw bepaald. Je kosten staan dus maar voor 40 procent vast, of je nu een contract van 1 of 2 jaar hebt.

Conclusie: éénjarig contract is voordeliger

Blijven overstappen is vrijwel altijd goedkoper. Dat klinkt misschien als een gedoe, maar gelukkig is het tegenwoordig niet lastig om goed actiepakket te vinden. Je kunt namelijk op Totaalbesparen.com gemakkelijk alle energie aanbiedingen op een rijtje zien en ook filteren op 1 jarige en driejarige contracten. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button