Huis

Ga voor iets gedurfd bij de aankoop van je tegels!

Story Highlights
  • Waar let je op bij aankoop tegels
  • Denk eens aan Portugese tegels
  • Tegels laten wel vocht door

Tegels worden vandaag de dag steeds populairder. Ze bepalen voor een groot deel mee de uitstraling van je woning of de ruimte waarin je ze plaatst. Ze moeten daarnaast ook passen bij de meubels die je uitkiest. Daarom wordt er vaak gekozen voor de standaard tegel in een effen kleur. Indien je op zoek bent naar een uniekere tegel, kan je misschien eens opteren voor vintage tegels.

Wat zijn je opties?

Net zoals behang of verf heb je ook tegels in alle kleuren en vormen. Bovendien heb je zowel vloertegels als wandtegels. Aan keuze dus absoluut geen gebrek! Hele populaire vintage tegels zijn de Portugese tegels.

Portugese tegels, ook wel cementtegels genoemd, zijn tegels die gemaakt worden op basis van onder meer cement, water, marmerpoeder en kleurpigmenten. Vroeger werden ze voornamelijk gebruikt als vloertegel omdat ze relatief dik zijn, maar de laatste jaren worden ze steeds meer gebruikt als wandtegel.

De tegel wordt gemaakt aan de hand van een koperen mal. Om het gewenste patroon in de tegel te krijgen, worden de pigmenten kleur voor kleur in de mal gegoten. Aan de onderkant wordt de laag cement aangebracht zodat de tegel stevig wordt. Nadien wordt de tegel geperst en moet hij 24 uur uitharden.

Een belangrijk element bij de Portugese tegel is dat ze heel gemakkelijk vocht doorlaten. Het is dus absoluut noodzakelijk dat ze voor gebruik worden behandeld met een impregneermiddel. Concreet wil dit zeggen dat er een transparante laag over de tegels en voegen wordt aangebracht zodat deze waterafstotend en vlekbestendig worden. Je kan dit proces om de vijftal jaar herhalen zodat de tegeltjes langer mooi blijven.

Waarom zou je voor Portugese tegels kiezen?

Dankzij de unieke collectie Portugese tegels vind je ongetwijfeld wat je zoekt. Een dergelijke tegel is meteen ook de eyecatcher van de ruimte. Omdat de tegels gemaakt worden met kleurpigmenten bestaan er enorm veel kleurschakeringen in deze tegels. Er past sowieso wel een tegel bij jouw interieur. Daarnaast vergen ze niet meer onderhoud dan de standaard vloer. Voor de koukleumen onder ons kan het ook perfect gecombineerd worden met vloerverwarming.

Een leuk weetje: Portugese tegels worden net zoals eeuwen geleden nog steeds puur met mankracht gemaakt. Er komt geen machinaal werk aan te pas. Daarnaast zijn de basis grondstoffen die worden gebruikt volledig natuurlijk. De ideale tegel dus als je rekening wil houden met de uitstoot en het milieu. Doordat ze met de hand gemaakt zijn, zorgt dit er ook voor dat er een unieke collectie Portugese tegels bestaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button