Huis

Geef je woning een nieuw kleurtje

Af en toe heeft je woning een nieuwe opknapbeurt nodig. Een nieuw behangpapier of een nieuwe kleur aan de muur kan al wonderen doen. Hou er rekening mee dat je nieuwe kleur natuurlijk ook bij je meubels past. Belangrijk om te weten is dat niet elke verf kan gebruikt worden voor alle ondergronden. 

Welke verf moet je kopen?

Wanneer je een muur schildert die nog nooit is geschilderd, wordt er aangeraden om eerst een witte primerlaag op de muur te zetten. Dit zal ervoor zorgen dat je volgende lagen beter hechten. Indien je muur al eens geschilderd is geweest, hoef je geen primerlaag te gebruiken. Als je van een donkere naar een lichte kleur schildert, kan een witte grondlaag wel helpen om de donkere kleur sneller te dekken. 

Zoals hierboven al is vermeld, kan je niet alle verf voor elke ondergrond gebruiken. Op www.verf.nl kan je meer informatie vinden over welke verf je kan gebruiken. Zo heb je een andere soort verf nodig wanneer je over hout, zoals een deur, schildert dan wanneer je een muur wil schilderen. Jotun biedt verf aan voor alle ondergronden. Kijk op www.verf.nl voor prijzen en meer informatie.

Tips bij het schilderen

Bij schilderwerken is afplakken de helft van het werk. Het neemt heel wat tijd in beslag, maar je zal nadien blij zijn als je goed hebt afgeplakt. Niets is zo vervelend om na het schilderen alle overbodige verf af te kuisen. 

Wanneer je in een iets ouder huis woont, kan het handig zijn om de muren op voorhand goed af te wassen. Een handige tip is om ammoniak of een neutrale allesreiniger in een emmer met lauw water te doen. Ga dan met een spons of doek over je muur. Indien je water gelig kleurt, wil dit zeggen dat je muren vuil zijn. In zulke gevallen kan het interessant zijn om een isolerende primer aan te brengen.

Indien je met nieuwe verfborstels werkt, wordt er vaak als tip meegegeven om eerst de borstel in water te deppen en nadien af te rollen. Bij sommige borstels komen er haartjes aan de zijkanten recht te staan. Dit zou voor strepen kunnen zorgen op je muren. De rechtstaande haartjes diagonaal afknippen zou dit kunnen vermijden. 

Gebruik bovendien ook alle verf die in de pot zit. Op alle verfpotten, zoals Jotun, staat het aantal liter verf. Gebruik dit volledig om ervoor te zorgen dat je verflaag zeker dik genoeg is. Als je verf over hebt, kan het namelijk zijn dat je laag te dun is. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button