DIY

Goed gereedschap waarvan je niet wist dat je het nodig had

Een hamer, schroevendraaier en een meetlint zijn vrij standaard, maar er zijn nog veel meer tools die erg nuttig kunnen zijn wanneer je reparaties of een kleine verbouwing gaat uitvoeren. In dit artikel bespreken we niet zo voor de hand liggend gereedschap, waarvan je niet wist dat je het nodig had.

Een verfstripper

Oude verfresten verwijderen van metaal en hout zonder dat er stofwolken bij te pas komen, kan met een verfstripper. Twee temperatuurstanden is goed, drie is beter. Zo’n verfstripper is eigenlijk een heteluchtpistool, dat je ook kan gebruiken voor het drogen van verse verf, het ontdooien van waterleidingen en reparaties aan allerlei voorwerpen van kunststof.

Een lijmpistool

Een lijmpistool is een apparaat die staven lijm door een verhittingselement duwt, daar het vervolgens vloeibaar maakt en dan met een trekker, het pistool uit duwt. Hiermee krijg je een vloeiende, bloedhete lijm, die als deze weer verhard door afkoelen, alles aan elkaar lijmt wat in contact komt met lijm. Daarom is dit soort lijm ook uitermate goed geschikt voor hobby projecten. Of je nu steentjes moet vastlijmen, of die mooie band stof om dat blik om er een fleurige pennenbak van te maken, het kan allemaal met een lijm pistool.

Een lasermeter

Ruimten en oppervlakten snel en nauwkeurig opmeten, daar gebruiken ook amateur-installateurs tegenwoordig een laser voor. De niet-professionele modellen werken maximaal tot een afstand van 20 meter en niet buitenshuis, maar dat is meestal voldoende. Een slim toestel berekent met één druk op de knop lengte, oppervlakte en inhoud.

Een digitale multimeter

Voor je aan elektrische leidingen werkt, heb je natuurlijk de juiste zekeringen uitgezet. Ben je niet helemaal zeker bij welke stroomkring een stopcontact, leiding of fitting hoort, haal er dan even je multimeter bij. Zo’n toestelletje kan je overigens ook gebruiken om te checken of je batterijen nog geladen zijn en of een lamp nog zal branden.

Een multistofzuiger

Wie ooit zijn gewone stofzuiger heeft stuk gezogen op de gevolgen van een verbouwing weet dit: de huis- en keukenstofzuiger kan het fijne bouwstof niet aan. Wie veel klust, is gebaat bij een water- en stofzuiger. Multizuigers kunnen zelfs gebruikt worden om de afvoer te ontstoppen. Voor je een multizuiger aanschaft, zorg dat je verschillende modellen hebt vergeleken want niet alle modellen kunnen gebruikt worden om een afvoer te ontstoppen.

Een gereedschapsgordel

Dakwerkers kunnen niet zonder en jij bent het misschien ook wel beu om steeds van die ladder af te dalen om je werktuigen te zoeken. Met een stevige leren gereedschapsgordel om je middel, hangen je hamer, tangen en ander alaam altijd binnen handbereik.

Gerelateerde artikelen

Back to top button