Huis

Handige tips voor het inrichten van de werkplek

Of je nu op een kantoor of in je eigen huis werkt, je werkplek is een plek waar je veel tijd in doorbrengt. Het is dan ook belangrijk om de werkplek goed in te richten. Dit zorgt ervoor dat je elke dag gefocust en gemotiveerd aan de slag kunt. Hierbij een aantal handige tips voor een goede inrichting van je werkplek!

Tip 1. Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting is essentieel voor je werkplek. Daglicht is het allerbeste voor je focus en motivatie, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Zorg daarom voor voldoende licht. Zorg voor licht dat fijn is voor je ogen. LED-lampen zijn een goede een duurzame oplossing. 

Tip 2. Kies voor planten

Planten zorgen voor rust, kleur en leven in een interieur. Ook op kantoren hebben planten positieve gevolgen voor de productiviteit van werknemers. Kies voor grote kamerplanten die elke ruimte gelijk een stuk gezelliger maken. Zet een mooie monstera op je archiefkast voor een persoonlijke touch. 

Tip 3. Geef je werkplek een persoonlijke touch

Veel mensen hebben het idee dat een werkplek zo kaal en minimalistisch mogelijk moet zijn. Dit zorgt namelijk veel rust en weinig afleiding. Maar dit is niet helemaal het geval. Een werkplek moet namelijk ook een plek zijn waar je je thuis en comfortabel voelt. De juiste spullen zullen hierbij helpen. Geef je werkplek een persoonlijke touch met foto´s en accessoires.

Tip 4. Kies voor ronde organische vormen

Wanneer je je werkplek gaat inrichten, is het belangrijk om vierkante vormen te vermijden. Ronde organische vormen hebben een kalmerend effect. Ronde hoeken worden over het algemeen mooier gevonden, maar het zorgt er ook voor dat je je beter kunt ontspannen. Het kan verstandig om te kiezen voor ronde vormen, zoals een bureau met afgeronde hoeken en bolvormige lampen. 

Tip 5. Zorg voor voldoende privacy

Een open ruimte met diverse werkplekken ziet er misschien gezellig uit, maar het blijkt niet goed als persoonlijke werkomgeving. Het lawaai en afleiding van andere mensen zorgt ervoor dat je je niet goed kan focussen op je werk. Zorg daarom voor voldoende privacy. Kies voor een afgeschermde werkplek of wellicht in een aparte ruimte. Dit zal je concentratie ten goede komen. 

Tip 6. Zorg voor een kalmerend uitzicht

We weten allemaal dat de natuur een kalmerende werking op je heeft. Helaas kun je je werkplek niet midden in het bos plaatsen, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunnen helpen bij het concentreren. Een werkplek met een mooi uitzicht op de natuur is geweldige voor je productiviteit, maar je kunt ook kiezen voor een poster of een schilderij van natuur. Hierdoor heb je toch het idee dat je uit het raam kijkt naar een mooi uitzicht. 

Tip 7. Ga voor een comfortabele stoel

Een werkdag op kantoor spendeer je voornamelijk op je stoel. Het is daarom erg belangrijk dat je voor een comfortabele stoel kiest. Ga voor een stoel die je kunt verstellen en ga voor een stoel met een goede arm- en rugleuning. Hoe beter de stoel, hoe beter het is voor je werkhouding en je lichaam op de lange termijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button