HuisTuin

Help, beestjes op mijn planten!

Story Highlights
  • Spint komt vaker en vaker voor door opwarming van de aarde
  • Hoe eerder je spint ontdekt, hoe beter
  • Zet roofmijt in om de plaag op te lossen

En dan heb je ineens te maken met spint. Dit zijn kleine ovaalachtige beestjes met acht poten. Ze komen voor op onder meer kamerplanten, tropische planten, inheemse sierplanten en hagen. Meestal nestelen ze zich aan de onderkant van de bladeren om daar plantensappen uit te zuigen.

De opwarming van de aarde

Spint komt vaker en vaker voor. Dat heeft onder meer te maken met de opwarming van de aarde waardoor spint nu ook buiten meer en meer voorkomt. En dat maakt dat spint dus ook van buiten naar binnen kan komen met alle mogelijke gevolgen van dien. Hoe warmer en droger de planten staan, hoe sneller spint zich ontwikkelt en hoe groter de schade wordt. Spint weet zich prima een weg naar jouw kamer en speciaal jouw planten te vinden. Zo kun je zomaar een al besmette plant kopen bij de winkel. Spint kan via kleding binnenkomen, net als via gereedschap. Ook tochtvlekken zijn voor spint ideale plekken. Spint kan overwinteren overigens. Je bent er dus niet zomaar vanaf.

Spint gedijt goed bij droge lucht

Hoe eerder je spint ontdekt, hoe sneller je actie kunt ondernemen. En snel handelen is gewenst als je spint aantreft. Je kunt spint voorkomen door je planten niet in de tocht te plaatsen en hoge temperaturen te voorkomen. Ook droge lucht is prettig voor spint. Met een goede hygiëne kun je spint ook voorkomen. Als voorkomen er niet meer inzit, moet je aan de slag met de bestrijding van de voor de klanten schadelijke beestjes. Is spint al nadrukkelijk aanwezig, dan zie je dat aan gele bladeren en aan webben. Is dat het geval, snoei die plekken dan gewoon weg. Het afval gooi je niet in de groene container maar in die voor GFT.

Schakel biologische bestrijders in voor het oplossen van de plaag die spint heet

De beste manier om spint te bestrijden is biologisch bestrijden. Met roofmijten tegen spint heb je de beste biologische bestrijders die jij je maar kunt wensen. Deze rovers eten zowel de eitjes als wanneer spint zich in andere stadia bevindt. Je kunt roofmijt, dat in verschillende soorten verkrijgbaar is, binnen en buiten gebruiken overigens. Meer dan welk ander middel dan ook zijn roofmijten in staat je te verlossen van de plaag die spint heet. Zo hoef je in elk geval niet aan de slag met chemische middelen. Ontdek je spint, ga dan zo snel mogelijk aan de slag met de kleine rover. Want hoe langer je wacht, hoe groter de schade zal zijn.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button