Het idee en de ontstaansgeschiedenis van Bitcoin
- Bitcoin kent korte maar rijke geschiedenis
- Er zijn meer cryptovaluta dan alleen de bitcoin
- Bitcoin wordt ook wel het nieuwe digitale goud
Het idee van bitcoin is na de financiële crisis van 2008 ontstaan. De toenemende wantrouwen in en onvrede over de banken zorgden ervoor dat er gekeken werd naar een alternatief financieel systeem zonder banken. Het principe van een gedecentraliseerd (betaal)systeem vormt de basis van de blockchaintechnologie. Theoretisch is op deze wijze de derde partij overbodig. Mensen kunnen dus digitale transacties maken zonder dat zij hiervoor de diensten van een bank nodig hebben. Daarnaast zijn deze transacties nagenoeg anoniem en deze anonimiteit is bedoeld als beveiliging tegen de machtsconcentratie van overheden en banken. Bitcoin zou dus traditionele financiële instellingen en zelfs het gehele financiële systeem in gevaar kunnen brengen. Dit idee is voor sommige bitcoin-adepten de reden dat bitcoin massaal omarmd zou moeten worden. Bitcoin zou dus het antwoord moeten zijn op de corrupte en machtsbeluste overheden en banken. Dat de overheden en banken wereldwijd zonder slag of stoot terzijde worden geschoven, lijkt mij niet een erg realistische propositie.
De auctor intellectualis van de allereerste cryptovaluta Satoshi Nakamoto beschreef dit gedecentraliseerde betaalsysteem in een “white paper” (een document dat beschrijft hoe met een bepaalde technologie een specifiek probleem wordt opgelost), maar het is nog steeds niet bekend wie er achter dit pseudoniem schuilgaat.
Blockhainmarkt
Naast Bitcoin zijn er natuurlijk ook veel andere cryptocurrencies te koop. Het is voor veel beginners heel lastig om op een handelsplatform de juiste transacties te doen. Geen enkel mens kan precies de prijsontwikkeling voorspellen. Zoveel factoren spelen een rol en het is onmogelijk om met al die factoren rekening te houden. Daarom zijn er op de markt, geautomatiseerde handelsbots ontwikkeld, zoals Bitcoin Code, die handelaren helpen om cryptomunten te kopen en te verkopen om theoretisch hogere rendementen te kunnen doen bewerkstelligen. Bitcoin Code is een handelsbot die een goede recensie heeft gehad van de bekende website cryptostart.nl. Meer informatie is te vinden op.
Blockchaintechnologie
Via het internet kunnen mensen een bitcoinbedrag naar elkaar verzenden. Bij zulke transacties is het belangrijk dat het bitcoinnetwerk goed beveiligd is. De beveiliging van cryptotransacties is gebaseerd op cryptografie en daarom wordt bitcoin en andere cryptomunten wel cryptocurrencies genoemd.
Kenmerkend voor een blockchain is de chronologische keten van transactiedata die achteraf niet kan worden aangepast. Voor bitcoin wordt gemiddeld na tien minuten alle transacties gebundeld en in een blok gestopt. Op deze manier ontstaat er een keten van blokken die worden opgeslagen in een openbare gedistribueerde database. Een blockchain is dus eigenlijk een decentrale database.
Een kopie van de gehele bitcoin-transactiegeschiedenis wordt bewaard door mensen die hun computer beschikbaar stellen om het bitcoinnetwerk in stand te houden. Deze computers controleren of de nieuwe bitcointransacties wel geldig zijn. Omdat het een decentraal systeem is, is het heel moeilijk om het bitcoinnetwerk plat te leggen. Dit kan alleen als al die kopieën over de hele wereld tegelijkertijd worden vernietigd. Bij een gecentraliseerd systeem is dit anders. Als jouw bank een storing hebt dan kan jij geen online banktransacties doen.
Een computer die de gehele transactiegeschiedenis bijhoudt en updatet wordt een node genoemd. Nodes communiceren met elkaar en garanderen daarmee de integriteit van het systeem als geheel. Als een node zich niet aan de regels houdt en incorrecte informatie naar het netwerk probeert te sturen, dan wordt dit snel opgemerkt door de andere nodes met als gevolg dat deze onbetrouwbare node van het netwerk wordt afgesloten. Een node valideert transacties en daarna worden de nieuwe transacties in een blok gebundeld door de miners. Dit blok wordt dan weer toegevoegd aan de blockchain.
Net als nodes zijn miners ook mensen die gebruikmaken van een computer. Het grote verschil is echter dat dit geen reguliere computers zijn, maar speciaal geconfigureerd zijn om zwaar rekenwerk te kunnen doen. Bitcoins minen kan dus door de rekenkrachtcapaciteit van zulke computers. Deze rekenkracht is nodig om moeilijke wiskundige puzzels op te lossen. De miner die het snelst deze puzzel oplost mag een blok toevoegen aan de blokchain. Hiervoor krijgt hij een beloning in bitcoin. Miners concurreren met elkaar en de miner met een krachtigere computer heeft een significant voordeel ten opzichte van zijn concullega’s.
Zonder deze beloning zal niemand zijn krachtige computer beschikbaar willen stellen. Voor deze beloning zijn mensen bereid te willen investeren in zo een computer. Het grote nadeel is dat het aanschaffen van goede hardware duur is en dat het veel stroom kost. De computers van miners staan vierentwintig uur per dag aan. De beloning moet dus meer zijn dan de aanschaf van een dure computer en het stroomverbruik. De prijs per kilowattuur (kWh) speelt in deze berekening ook een belangrijke rol. Hoe lager de kWh-prijs des te meer het rendabel is om te gaan minen. Zo hebben miners in een bepaald land meer voordeel dan een land met een hogere kWh-prijs. Naar mijn mening is het niet of nauwelijks rendabel om in Nederland te gaan minen.
Alhoewel bitcoin de bekendste cryptomunt is en zijn waarde gigantisch is gestegen, blijft het als digitale betaalmiddel onpraktisch. Allereerst is bitcoin nauwelijks geaccepteerd als betaalmiddel. Mensen kunnen maar bij een paar bedrijven daadwerkelijk online producten kopen. Daarnaast is bijvoorbeeld Visa of Mastercard qua transactiesnelheid veel sneller dan bitcoin. De beveiliging van bitcoin is inderdaad een van de sterkere kanten maar heeft een prijs: de snelheid. Ook is het technologisch sterk verouderd vergeleken met nieuwere cryptocurrencies. Andere cryptomunten brengen veel interessantere mogelijkheden naar voren zoals Ethereum. Ethereum is een cryptocurrency dat een blockchainplatform wil zijn waarop gedecentraliseerde applicaties gebouwd kunnen worden.
Desalniettemin is bitcoin interessant voor beleggers en investeerders omdat dit mogelijkerwijs het “nieuwe digitale goud” zou kunnen zijn. Steeds meer bekende investeerders en institutionele beleggers zijn bitcoins gaan kopen. Het is dan ook niet vreemd dat bitcoin steeds vaker in het nieuws te zien is.