Overig

Het traditionele frietje in een nieuw jasje: papieren frietbakjes

Iedere week wordt er flink wat patat en snacks gegeten in Nederland. Doorgaans is het bij ieder gezin traditie dat er één dag in de week patat gegeten wordt. Als je een aantal jaar geleden naar de snackbar ging dan was het zeer normaal dat je patatje of snack in een plastic bakje opgediend werd. Gelukkig is dit vandaag de dag verre van normaal en zijn er vele cafetaria’s overstapt op meer duurzame opties. Maar, er zijn nog steeds snackbars die wel werken met plastic frietbakjes. Om meer bewustzijn te creëren gaan we vandaag in op de nadelen van plastic frietbakjes en tevens in op de voordelen van de duurzame alternatieven. Waarom is het zo belangrijk om over te stappen op duurzame alternatieven? We bespreken het in dit artikel. 

Waarom moeten we af van plastic frietbakjes? 

Voordat we dieper ingaan op de duurzame alternatieven gaan het hebben over de nadelen van plastic frietbakjes. Waarom zou je eigenlijk moeten overstappen op duurzame frietbakjes? Hieronder vind je enkele belangrijke redenen om over te stappen. 

  • Vandaag de dag doen we veel aan de uitputting van de aarde. We wenden ons naar alternatieve energiebronnen, zoals zonne-energie, om maar niet te hoeven putten uit bijvoorbeeld aardgas. Dit komt omdat dit soort brandstoffen fossiel zijn, dat betekent dat ze op een gegeven moment opraken. Het productieproces van plastic frietbakjes vraagt om veel van deze fossiele brandstoffen. Oftewel, het is niet meer van deze tijd. 
  • Wanneer plastic frietbakjes in de natuur terechtkomen brengen ze veel schade toe aan het milieu, dit komt omdat de bakjes niet biologisch afbreekbaar zijn. Dit houdt in dat ze nooit afbreken en voor altijd in de natuur blijven zwerven. Dit leidt ertoe dat wij microplastic in onze voeding krijgen en dat dieren een slechte leefomgeving krijgen. 
  • Tot slot brengt het produceren van plastic veel CO2-uitstoot met zich mee. Geschat wordt dat in 2050 de productie van plastic verantwoordelijk zal zijn voor 15 tot 20 procent van de totale CO2-uitstoot. Dat is iets wat we zeker niet moeten willen, dus genoeg reden om over te stappen op duurzame frietbakjes. 

Welke duurzame frietbakjes zijn er en waarom zijn ze duurzaam? 

Dat plastic slecht is, dat heb je kunnen lezen. Maar, wat heb je dan eigenlijk voor alternatieven? Je hebt diverse opties waaruit je kunt kiezen, zo heb je keuze uit frietbakjes die gemaakt zijn van suikerriet, karton, hout of vetwerend papier. Al deze frietbakjes zijn volledig biologisch afbreekbaar en zijn recyclebaar. Daarnaast zijn er nog andere redenen waarom deze bakjes zo duurzaam zijn, we hebben enkele belangrijke voor je op een rij gezet. 

  • Het productieproces van deze frietbakjes is vrij van het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarnaast wordt er veel minder CO2 uitgestoten.
  • De bakjes worden onder betere arbeidsomstandigheden gemaakt dan de plastic frietbakjes. 
  • Indien deze frietbakjes in de natuur terechtkomen zullen ze naarmate de tijd verloopt afbreken. Ze kunnen dus geen plastic soep veroorzaken en brengen veel minder schade toe aan het milieu dan plastic frietbakjes. 

Genoeg redenen dus om te kiezen voor meer duurzame alternatieven!

Gerelateerde artikelen

Back to top button