Overig

Het verschil tussen een overlijdensrisico- en uitvaartverzekering

Story Highlights
  • Er is verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering
  • De premie van een ORV liggen iets lager
  • Met een uitvaartverzekering betalen de nabestaanden de uitvaart

Dat er verschil bestaat tussen een overlijdensrisico- en uitvaartverzekering is nog niet bij iedereen duidelijk. Sterker nog, veel mensen denken dat dit hetzelfde is. Dat is echter niet het geval en dat leggen we je hier uit. We geven je in dit artikel alle benodigde informatie over de overlijdensrisicoverzekering (ORV).  Zo kun je namelijk een overlijdensrisicoverzekering vergelijken op diverse websites. Dan betaal je nooit teveel en sluit je een verzekering af met goede voorwaarden.

Met de uitkering kun je in het huis blijven wonen

Overeenkomst tussen beide verzekeringen is dat er bij het overlijden van de verzekerde geld uitgekeerd wordt. De ORV keert nadat iemand is overleden een bedrag uit. Met deze eenmalige uitkering kunnen de nabestaanden het wegvallen van een inkomen enigszins opvangen. Met de uitkering kunnen ze bijvoorbeeld de hypotheek aflossen en in het huis blijven wonen, je kunt er de huur mee betalen of het bedrag kan aangewend worden om de kinderen te laten studeren. Een ORV sluit je vaak voor een bepaalde periode, vaak gedurende de looptijd van de hypotheek. Welk bedrag er precies uitgekeerd wordt, hoe lang de verzekering loopt en wie de uitkering krijgt kun je bij leven helemaal zelf bepalen.

Geen torenhoge rekeningen voor de nabestaanden

Een uitvaartverzekering is iets heel anders. Deze verzekering keert uit op het moment dat de verzekerde komt te overlijden. Met dit geld kunnen de nabestaanden vervolgens de uitvaart betalen. Door deze verzekering worden de nabestaanden niet met torenhoge kosten voor de uitvaart geconfronteerd. Op die manier kunnen de nabestaanden zonder zorgen een passende afscheidsdienst voor de overleden dierbare organiseren. In vergelijking met een ORV liggen de premies van de uitvaartverzekering wel wat hoger. Dit omdat de uitvaartverzekering niet gebonden is aan een looptijd, iets wat bij de ORV (bijvoorbeeld gedurende de hypotheek) dus wel het geval is.

Kies je voor een restitutie- of naturapolis?

Een uitvaartverzekering keert altijd uit als je komt te overlijden. Vaak mag je stoppen met het betalen van de premie als je tussen de 65jaar en 80 jaar bent. Dit is ook afhankelijk van wanneer je begonnen bent met de verzekering. Wat betreft de uitvaartverzekering kun je verschillende soorten verzekering afsluiten. Zo kies je voor een restitutiepolis of een naturapolis. Het is erg belangrijk om een uitvaartverzekering af te sluiten. Doe je dat niet dan staan de nabestaanden namelijk voor de kosten van de uitvaart. En die kosten kunnen behoorlijk oplopen en bedragen al snel duizenden euro’s.

Gerelateerde artikelen

Back to top button