Overig

Hijs jij wel eens de vlag?

Vlaggen geven inkleuring aan het straatbeeld. In winkelstraten worden ze volop gebruikt en ook op bedrijventerreinen zie je in groten getale. In woonwijken zie je vlaggen wanneer het Koningsdag is en wanneer het examentijd is. Hijs jij ook wel eens de vlag? We bespreken vier verschillende soorten vlaggen waarmee jij jouw boodschap kan verkondigen.

Nederlandse vlag

Hoewel sommigen misschien anders zullen beweren, gelden er voor burgers en organisaties geen wettelijke regels voor het gebruik van de Nederlandse vlag. Voor Rijksgebouwen is er een vlaginstructie die anderen kunnen volgen als richtlijn, maar dat is niet verplicht. Dat betekent dat je in principe elke dag de Nederlandse vlag mag uithangen naar eigen inzicht zonder dat dat strafbaar is. Maar je kunt natuurlijk ook beperken tot bij een feestelijke gebeurtenis, zoals een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook kun je bij een overlijden de vlag halfstok hangen. Wel is het gewenst dat je vlag nooit de grond raakt of het verkeer hindert, en als je de vlag in het donker laat hangen is het goed gebruik om de vlag te verlichten zodat de kleuren goed zichtbaar zijn.

Lokale en regionale vlaggen

Ben je niet zo van de Nederlandse trots? Jouw trots kan natuurlijk ook wat lokaler zijn. Ben jij trots op je provincie, regio of gemeente? Elke provincie en gemeente heeft zijn eigen vlag die je zou kunnen uithangen. Ook hebben bepaalde Nederlandse regio’s, zoals bijvoorbeeld de Achterhoek, een eigen vlag waar de regionale trots mee gecommuniceerd kan worden.

Themavlaggen

Vlaggen hoeven natuurlijk niet ‘officieel’ te zijn. Er zijn ook allerlei themavlaggen waarmee je steun voor een bepaald thema kunt uiten. Als je de regenboogvlag hijst, laat je zien dat je de LHBTI-gemeenschap een warm hart toedraagt. Met de Black Lives Matter-vlag spreek je steun uit voor de zwarte gemeenschap. Ook zijn er speciale oranjevlaggen waarmee je het Nederlands Elftal aanmoedigt.

Hijs jij wel eens de vlag?

Je eigen ontwerp

Je hoeft natuurlijk niet per se een reeds ontworpen vlag te hijsen. Het is ook heel goed mogelijk om een vlag te laten maken met je eigen ontwerp. Dat is handig als je een bedrijf hebt en je bedrijfspand wilt markeren met vlaggen. Maar je kunt natuurlijk ook een leuke, feestelijke vlag laten maken voor een speciale gelegenheid, zoals een huwelijksjubileum of wanneer iemand in huis een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

Bovenstaande soorten vlaggen zijn allen te verkrijgen bij Faber Vlaggen. Waarom immers verder zoeken als je alles op één plaats kunt krijgen?

Gerelateerde artikelen

Back to top button