Health

Hoe krijg je een goede nachtrust?

Story Highlights
  • Beweeg voldoende gedurende de dag
  • Ga niet met honger naar bed
  • Goed matras en goed hoofdkussen

Wie elke ochtend fris en fruitig op wil staan, die moet ’s nachts goed slapen en een goede nachtrust krijgen. Goed slapen is niet iets vanzelfsprekends. Veel mensen hebben te kampen met slaapproblemen namelijk. Wij geven je hier een aantal tips die je helpen om van een goede nachtrust te genieten.

Zorg dat je overdag voldoende beweegt

Wil je van een goede nachtrust genieten? Zorg dan in elk geval dat je overdag voldoende beweegt. Een half uurtje matig intensief bewegen is al voldoende. Dat kan inderdaad ook fietsen of wandelen zijn. Mensen die dit doen, slapen doorgaans beter. Om op de juiste en op een snelle manier in te slapen, vermijd je voor het slapen gaan het gebruik van de smartphone, zet je de televisie uit en gebruik je ook je tablet niet meer. Ook ritme is belangrijk. Probeer zo vaak mogelijk rond dezelfde tijd naar bed te gaan en sta ook op dezelfde tijd weer op. Een boxspring kopen? Uiteraard is dat altijd zeer verstandig, mits het bed maar beschikt over het best geteste matras. Zowel het matras als het kussen spelen een belangrijke rol als je van een goede nachtrust wenst te genieten.

Reserveer overdag tijd voor een piekeruurtje, ga met een leeg hoofd naar bed

Het is belangrijk om in het laatste half uur voor je gaat slapen tot rust te komen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te lezen, naar muziek te luisteren of door ademhalingsoefeningen te doen. Helpt echt! Probeer ook om met een leeg hoofd naar bed te gaan. Reserveer overdag een piekeruurtje en probeer niet met een hoofd vol problemen en conflicten de slaap te vatten. Dat gaat je namelijk niet lukken. Mocht jij iemand zijn die nog wel eens moeilijkheden ondervindt om in slaap te vallen? Blijf dan niet urenlang naar het plafond staren. Sta gewoon op en zoek ontspanning in een andere ruimte dan die waarin je bed staat. Probeer iets ontspannends te doen en je merkt vaak al snel dat je de vermoeidheid nu wel begint te voelen.

Ga niet met honger naar bed

Eet niet teveel voor je naar bed gaat, maar ga aan de andere kant ook niet met honger naar bed. Probeer na het avondeten niet teveel te drinken om zo het toiletbezoek in de nachtelijke uren te beperken. Zorg voor goede verduisterende gordijnen in je slaapkamer. Want als het te licht is, kun je ook best wel eens moeite hebben om in slaap te vallen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button