OverigTravel

Turkse cultuur

Story Highlights
  • Turkije ligt voor een deel in Azië en voor een deel in Europa
  • In Turkije staan de meeste moskeeën
  • Schep je eten op met je rechterhand

Turkije is een bijzonder land dat voor een deel in Zuidwest Azië ligt en voor een kleiner deel in Zuidoost Europa. Vanwege het sterke religieuze karakter van het land wordt het eerder bij Azië gerekend. Je leest hier alles over Turkije en de Turkse cultuur.

Turkse cultuur

In Turkije is 96 procent van de bevolking islamitisch. Niet voor niets ook heeft Turkije de meeste moskeeën ter wereld. Godsdienstig onderwijs is in Turkije dan ook bij wet verplicht. Tot de Turkse cultuur hoort ook zoiets als de besnijdenis, iets waarvan zelfs een feestje gemaakt wordt. In de Turkse cultuur zijn families heel hecht en ook het Suiker- en Offerfeest is iets dat typisch is voor de Turkse cultuur. Verder wordt in Turkije nog de Dag van de Overwinning en de Dag van de Republiek gevierd. Het zijn feesten die door de families samen gevierd worden.

Turkse cultuur kenmerken

Kenmerken van de Turkse cultuur zijn de al genoemde moskeeën die je echt overal ziet. Kenmerk is ook dat mannen en vrouwen weliswaar bij wet gelijk zijn, maar dat dit in de praktijk toch vaak anders is. Vrouwen moeten zich bovendien aan traditionele regels houden en dienen bij het huwelijk nog maagd te zijn. Tot de typische Turkse cultuur kenmerken behoort dan ook dat de vrouw niet erg veel in te brengen en te vertellen heeft.

Turkse tradities

Turkse tradities? Dat is dat je oudere mensen begroet met een kus op de hand. Mannen en vrouwen geven elkaar bij een begroeting altijd een kus. Een traditie om te onthouden is dat als je een uitnodiging van een Turkse familie afwijst je een hand op de borst plaatst en met de andere hand naar je horloge te wijzen. Daarna wijs je met die hand naar de richting waar je op dat moment heen moet. 

Turkse gewoonten

De al eerder genoemde begroeting is een duidelijke Turkse gewoonte, zoals gastvrijheid eigenlijk ook een gewoonte is. Turken zijn zeer gastvrije mensen namelijk. Vaak word je al snel uitgenodigd bij de mensen thuis voor een kop thee,  Ga je bij Turken op bezoek, doe de schoenen dan bij de voordeur uit. Het is ook gewoonte je voeten te verbergen, Zit je op een kussentje op de grond, schuif je voeten dan onder dat kussentje of een kleedje. 

Typisch Turkse dingen

Heel typisch is wel dat Turken elkaar dus kussen bij het groeien, maar dat ze het als storend ervaren als mensen in het openbaar  knuffelen of zoenen.  Bovendien is het in Turkije niet de gewoonte om naar iemand te wijzen, zoals je eten altijd met je rechterhand op schept.  Met de linkerhand gebruik je daarentegen toiletpapier. Dat je het even weet. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button