DIY

Hoe maak ik mijn boot grondig schoon?

Ook al duurt het waarschijnlijk nog even voordat je weer gaat varen, de winter is wel het ideale moment om te starten met de grote schoonmaak van de boot. Maar hoe maak je de boot nou snel en grondig schoon? Wij geven een aantal handige tips!

Tip 1: Maak de romp en het onderwaterschip schoon

Bij het schoonmaken van de boot is het belangrijk dat je ook de onderkant en de romp goed schoonmaakt. Wanneer de boot in de winter uit het water wordt gehaald, is dit het ideale moment om het onderwaterschip schoon te maken. Door hier antifouling op aan te brengen, voorkom je dat organismen zich gaan hechten aan de romp en blijft het onderwaterschip mooi glad. Zorg ervoor dat je ook regelmatig de romp goed schoonmaakt, zodat aangroei van organismen als alg hier wordt voorkomen. 

Tip 2: Maak gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen

Ga je de boot helemaal schoonmaken? Zorg dan dat je gebruik maakt van de juiste schoonmaakmiddelen. Zo kun je de gelakte delen van de boot het beste schoonmaken met een shampoo en zachte borstel en het teakdek met een harde borstel. In plaats van een borstel, kun je ook gebruik maken van een speciale washandschoen. Heeft je boot een cabriokap? Dan kun je deze schoonmaken met een hogedrukspuit. Let wel op, de kwetsbare onderdelen kun je het beste met de hand schoonmaken. Verder kun je voor het poetsen van de boot commandant gebruiken, dit werkt erg effectief, maar ook schoonmaakazijn werkt wonderen. 

Tip 3: Vergeet het interieur niet

Vaak wordt bij het reinigen van de boot alleen aan de buitenkant gedacht, maar ook het interieur moet regelmatig worden schoongemaakt. Dat is niet alleen fijn voor de levensduur van de boot, maar ziet er ook gewoon mooi uit. Bij het reinigen van het interieur komt niet veel meer kijken dan wanneer je het interieur bij je thuis schoonmaakt. Vergeet niet om het lakwerk van de boot te voorzien van een waslaag, zodat dit mooi blijft glanzen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button