Huis

Hoe onderhoud ik gietijzeren pannen?

Het onderhouden van gietijzeren pannen kan lastig zijn. Was ik ze met de hand af of kunnen ze in de vaatwasser? Er zijn verschillende soorten gietijzeren pannen welke een speciale manier van onderhoud vereisen. In deze blog lees je hier meer over. 

Gietijzeren pannen

Artikelen van gietijzer mogen nooit worden gereinigd met een vaatwasser, de hoge temperaturen en schoonmaakmiddelen maken de emaille (glazuur) aan. De gietijzeren pannen reinig je dus met de handafwas. Maar hoe dan? Een sopje en een zachte afwasborstel volstaat al. Zo zorg je ervoor dat de emaille van de pan intact blijft. 

Waarom is emaille belangrijk?

Zoals hiervoor genoemd tast de vaatwasser dus het emaille van de pan aan. Dit zorgt ervoor dat de antikleeflaag van de pan kapot gaat waardoor eten aan de pan van blijft kleven. Daarnaast beschermt deze laag tegen het roesten van de pan. 

De rand van de pan onderhouden

De rand van de pan waar de deksel op rust dient regelmatig ingevet te worden met zonnebloemolie. Dit olielaagje zorgt ook voor antiroest eigenschappen. Als er ondanks goede zorg toch roestplekken ontstaan op de pan zijn deze makkelijk te verwijderen met de ruwe kant van een schuurspons. Nadat de roest is verwijderd, moet je de pan opnieuw insmeren met zonnebloemolie.

Grote koude en warmtewisselingen

Grote koude en warmtewisselingen moeten worden vermeden. Pannen dienen altijd geleidelijk op temperatuur worden gebracht om ervoor te zorgen dat het emaille kan uitrekken, zodat deze niet scheurt. 

Bij goed onderhoud kan gietijzer een leven lang meegaan, hoewel het bij zwaargewicht in combinatie met een val toch kan breken.
Zijn jouw pannen toch of al beschadigd? Bekijk alle soorten pannen en pannensets op: https://www.kookcomfort.nl/pannen/gietijzer. Alle pannen bij Sola fabriekswinkel hebben 10 jaar fabrieksgarantie (uitgesloten van oneigenlijk gebruik).

Gerelateerde artikelen

Back to top button