Huis

Hoe werkt een kurkentrekker?

Wacht effe, lees je dat nou goed? Moeten wij je gaan uitleggen hoe een kurkentrekker werkt? Nou, er zijn verschillende manieren om dit te doen. Goed te doen.

Wat is daar nou precies zo moeilijk aan? Trekker d’rin, beetje wrikken, plop en klaar! Maar klopt dat wel?

Kijk, wij hebben ook wel wat beters te doen dan open deuren in te gaan trappen. Het is natuurlijk onzin om een heel artikel te gaan schrijven waar alleen maar dingen in staan die iedereen wel weet. Dat doen we dan dus ook niet! In plaats daarvan bespreken we graag de verschillende manieren om een fles open te maken zonder deze te beschadigen en waarbij de smaak volledig behouden blijft.

hoe werkt een kurkentrekker

Kelnersmes

Ja ja, het klassieke kelnersmes! Welke professionele wijndrinker kan nog zonder? Oké, dat is misschien een beetje overdreven maar je steelt wel de show zodra je hiermee centraal in je gezelschap zo’n fles openmaakt.

Je snijdt eerst het folie eraf, net onder de rand van de hals. Zo stroomt de wijn niet eerst in deze beschermlaag en kan deze niet de smaak van het druivennat aantasten.

Draai de rekker in de kurk. Let op: je zit ver genoeg zodra die nog één slag kan maken. Ga je te ver, dan kunnen er stukjes kurk in de wijn vallen. Ga je niet ver genoeg, dan kan de kurk breken.

Dat metalen dingetje waarvan je dacht dat het een doppenwipper was, is in werkelijkheid een hefboomarm. Zet de eerste richel tegen de rand van de flessenhals aan en trek de kurk eruit.

Wil je dat echt in stijl doen? Draai dan de trekker uit de kurk terwijl die nog deels in de fles zit. Pluk vervolgens de kurk eruit met je hand en bied die aan aan het reukorgaan van de tafelheer of -dame om de geur te inspecteren.

Klauwhamer en spijkers

Pardon? Ja, echt! Uiteraard verwijder je eerst wederom het folie vanaf onder de rand. Sla vervolgens vijf spijkers in de kurk, zolang die maar niet naast elkaar staan. Gebruik het liefst lange spijkers en raak uiteraard de fles niet met je hamer! We wilden het maar even gezegd hebben.

Vervolgens trek je één voor één de spijkers eruit. De kurk komt nu steeds meer omhoog. Vervolgens haal je die er met je hand uit. Wil je je gezelschap versteld doen staan? Dan is dit je methode!

Lekker laten zitten

Ja, maar dan komt er toch niks uit? Nee, maar wel als je het Coravin systeem gebruikt. Met dit apparaat breng je een holle naald in de kurk die argongas in de fles spuit. Hierdoor ontstaat er druk en kun je via de Coravin je wijn schenken, zonder dat er zuurstof bij komt. De smaak blijft behouden, zodat je niet heel de fles in één keer leeg hoeft te drinken. Maar die beslissing laten we natuurlijk lekker aan jou over.

Gerelateerde artikelen

Back to top button