Huis

Wat is een buisframe stoel?

Tja, de naam zegt het al. Het gaat hier om een zetel waarvan het frame grotendeels uit één buis bestaat. Daar komt dan nog de zitting en de rugleuning bij, uiteraard.

Er kunnen overigens meerdere buizen in het ontwerp betrokken worden. Zeker wanneer er ook armleuningen aan zitten. Maar laten we niet te ver op de zaken vooruitlopen en bij de centrale vraag blijven. Wat is dit voor modern fenomeen?

Nou, dat is het eigenlijk niet. Je kunt wel zeggen dat deze meubelstukken tijdloos zijn, want ze hebben al een behoorlijke geschiedenis. Wil je hier graag meer over weten? Dan moeten we even teruggaan in de tijd. Wel bijna 100 jaar!

wat is een buisframe stoel

Oorsprong

Zo lang?! Jazeker! In het atelier van Wassily Kandinsky ontwierp Marcel Breuer namelijk een stoel in de Bauhaus stijl. Dat deed hij al in 1925, een periode die je niet zo snel verenigt met een stoel die zo’n hedendaagse uitstraling heeft. Maar ja, Bauhaus was zijn tijd natuurlijk al ver vooruit; zelfs zo ver dat de nazi’s, niet bepaald liefhebbers van moderne kunst, besloten dat deze stroming werd verboden.

Hoe dan ook, de bovengenoemde stoel werd liefkozend de Wassily genoemd. Die naam kreeg het meubel pas vele jaren later toen Kandinsky’s bewondering voor het ontwerp bekend werd.

Stam

Ook al was Breuer de eerste die gebogen en gepolijst staal gebruikte voor een stoel met zowel een ondersteunende als decoratieve functie, was het Mart Stam die er een jaar later met een Europees patent voor vandoor ging. Waar de Wassily uit meerdere buizen en leren banden bestaat, is het ontwerp van zijn Nederlandse collega een stuk simpeler.

Ook Ludwig Mies van der Rohe en Alvar Aalto hebben een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van de buisframe eetkamerstoel. Dus mocht je van hun betrokkenheid weten en eerder het idee hebben gehad dat een van hen er met de eer vandoor moet gaan, dan kunnen we je niet geheel ongelijk geven. Klein wereldje hè, dat van kunstenaars en ontwerpers?

Heden ten dage

Terug naar de 21ste eeuw. Want ook al zijn we nu al zo’n eeuw verder, dit type stoelen heeft aan populariteit nog lang niet ingeboet. Zal ook niet gauw gebeuren, aangezien dit magnifieke meubelstuk in zo’n beetje ieder interieur past. Hoe rijkelijk of eenvoudig je je woon- en eetkamer ook aankleedt, er valt altijd wel een passende buisframe stoel voor te vinden. Zeker aangezien de rugleuning en zitting uit verschillende materialen kunnen bestaan. Strak kunststof of leer en anders zachte stof. Net als bij de Wassily zouden beide ook uit gespannen banden van welk materiaal dan ook kunnen bestaan. En of je ook armleuningen wilt, moet je helemaal zelf bepalen.

Het blijft bijzonder dat een meubelstuk uit de jaren ‘20 van de vorige eeuw nog steeds overal gebruikt wordt, terwijl er genoeg kasten en banken uit de jaren ‘70 en ‘80 bestaan die tegenwoordig als oubollig worden gezien. Ironisch hè?

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button