Hoe werkt een laadpaal
- Het opladen van een auto is erg gemakkelijk
- Kies voor load balancing
- Kies je een wallbox of een laadpaal?
Als je een elektrische auto rijdt dan is het verstandig om een laadpaal thuis te laten installeren. Dan namelijk betaal je hetzelfde tarief als je voor je apparaten thuis en je verlichting betaalt. Laad jij de auto op bij een publieke laadpaal, dan kost je dat meer en een snellader is de duurste lader wat betreft de prijs per kWh.
De laadpaal is nog steeds volop in ontwikkeling
Op zich is het laden van de auto erg gemakkelijk. Kwestie van de stekker gebruiken en de laadpaal activeren. Er zijn echter nog wel wat andere zaken die belangrijk zijn als het gaat om het opladen van je auto. Zo is de laadpaal nog steeds volop in ontwikkeling en worden ze steeds verder uitgebreid met nieuwe functies, functies die al dan niet handig voor jou kunnen zijn. Ook het aantal laadpalen in ons land groeit zienderogen. Mocht je eigen grond hebben en dus een eigen laadpaal aan kunt laten leggen, neem dan altijd een laadpaal die meer vermogen heeft dan de auto nodig heeft. Je weet immers niet wat de toekomst brengt. Hoef je niet bij een auto die extra capaciteit vraagt meteen weer de laadpaal te vervangen.
Kies voor load balancing
Het is verstandig om voor een laadpaal met load balancing te kiezen. Dit is een techniek die steeds het totale stroomverbruik in huis monitort en oog heeft voor het nog beschikbare vermogen dat gebruikt wordt om de auto op te laden. Met load balancing voorkom je overbelasting van de aansluiting en maak je aan de andere kant steeds optimaal gebruik van de capaciteit. Je zou eventueel voor een laadpaal met Power Sharing kunnen kiezen. In dat geval kan jouw auto tegelijk opgeladen worden met die van je partner.
Aan de wand of een echte laadpaal?
Hoewel opladen gemakkelijk is, kun je ook nog de toegang tot de laadpaal regelen. Je kunt kiezen voor authenticatie via een pas of een app. Daarmee heb je ook steeds inzicht in de laadsessies en kun je het verbruik van de auto uitrekenen. Ook kun je aangeven wie mag laden. Ook zijn er systemen die automatisch verrekenen, bijvoorbeeld als je in een auto van je werkgever rijdt. Die krijgt dan ook de rekening van het aantal kWh waarmee je de auto opgeladen hebt. Belangrijke afweging is ook nog of je kiest voor een laadpaal of voor een wallbox. Voor het laden van de auto maakt dat weinig verschil, voor de situatie bij je huis wel. De wallbox is minder zichtbaar, de laadpaal is wat prominenter aanwezig op je inrit.