Huis

Hoe werkt een LED lamp?

Story Highlights
  • De voordelen van een LED lamp zijn legio
  • Duurder in aanschaf, veel goedkoper in gebruik
  • Light Emitting Diode

Als we het tegenwoordig hebben over verlichting dan valt gegarandeerd de term LED verlichting. Iedereen heeft het over LED. Maar weet ook iedereen wat het precies is en hoe het werkt? Waarschijnlijk niet, Daarom praten we je hier graag even bij.

Light Emitting Diode

LED? Dat staat voor Light Emitting Diode. LED is in feite een elektronische component die heel erg veel licht uitstraalt op het moment dat er stroom doorheen geleid wordt. De efficiëntie is een van de grootste voordelen van de LED lamp. De eerste LED lamp was er al in 1927. Pas in de zestiger jaren van de vorige eeuw werden deze lampen ook echt gebruikt en pas sinds enige tijd is LED de standaard als het gaat om verlichting.

Altijd geel of oranje

Als er elektriciteit door de LED wordt geleid, wordt er licht geproduceerd. Het licht schijnt naar een kant omdat ook de elektrische laagjes van de LED naar één zijde gericht zijn. Het lichtgevende deel van een LED is altijd of geel of oranje. Opvallend is dat LED nagenoeg geen warmte produceert. Laat je een LED lamp de hele nacht aan staan, dan nog zal de lamp koud aanvoelen. Dat was met de gloeilamp wel anders. Omdat er geen warmte geproduceerd wordt, wordt er ook geen onnodig energieverlies geleden. Het meest bijzondere van een LED lamp is dat de lamp slechts tussen de 2 en de 9 procent van de elektriciteit nodig hebben ten opzichte van zijn illustere voorganger; de gloeilamp.

Een andere benaming is solid-state verlichting

LED verlichting wordt ook wel eens solid-state verlichting genoemd. LED zorgt voor zeer efficiënt licht vanuit kleine lichtbronnen. Vanwege het bewegen van de elektronen door een speciaal halfgeleiders materiaal raken de kleine lichtbronnen verlicht. Zet je een LED kamp af tegen een gloeilamp, dan levert dat dus slechts een beperkte energieverspilling op.

Naar een LED lamp heb je zeker tien jaar geen omkijken

Steeds meer mensen raken onder de indruk van de voordelen die een LED lamp biedt. Dat de lamp wat duurder in aanschaf is, valt geheel en al weg als je weet dat de LED lamp vele malen energiezuiniger is dan de gloeilamp. Bovendien gaat een LED lamp veel langer mee. Plaats je een LED lamp, dan heb je er meer dan tien jaar verder geen omkijken meer naar. Tegenwoordig heb je deze lampen ook in warmere kleuren en in allerlei soorten en maten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button