Tuin

Wat is een reigerschrik?

Story Highlights
  • Reigerschrik: zo houd je reigers weg bij jouw vijver
  • Laat de hond los achter je huis
  • Werk met schrikdraad rond je vijver

Heb je een mooie vijver aangelegd met kleurrijke vissen, houd er dan rekening mee dat reigers de vijver snel zullen ontdekken. En als ze de vijver ontdekt hebben, dan zullen ze niet nalaten de vijver smakelijk leeg te eten. De kleurrijke vissen in het heldere water zijn als de bekende rode lap en een stier. Als je geen maatregelen neemt, dan is de vijver snel leeg, zeker nu er sprake is van een groeiende populatie reigers die allemaal op zoek gaan naar een smakelijke maaltijd.

Je kunt niet zonder reigerschrik

Onderschat een reiger niet. Met de grote snavel kan het vissen tot dertig centimeter ineens doorslikken en grotere vissen zwaar letsel toebrengen. En heeft een reiger eenmaal jouw vijver ontdekt, dan zal het steeds opnieuw terugkeren. Mits je goede reigerschrik hebt. Dan kun je de reigers wegjagen en wel zo dat ze nooit meer terugkeren, reigerschrik kun je op verschillende manieren toepassen.

Laat de hond los lopen achter je huis

In de ochtend als de reigers actief zijn, is de beste reigerschrik wel de hond. Heb je een hond, laat die dan in de ochtend buiten lopen, geheid dat geen reiger het ook maar overweegt een bezoek aan jouw vijver te brengen. Een nepreiger plaatsen helpt niet afdoende. Het schrikt een mannetjesreiger af, een vrouwelijke reiger echter, trekt zich hier helemaal niets van aan.

Onderbreek de aanvliegroute van de reiger

Een probaat middel is weerkaatsing van licht. Daarmee kun je reigers effectief bij jouw vijver weghouden, Gebruik bijvoorbeeld drijvende bollen in de zilverkleur in de vijver. In de praktijk is dit een zeer effectief middel om reigers weg te houden bij de vijver. Veel mensen spannen draden boven de vijver. Op die manier onderbreek je op effectieve wijze de aanvliegroute van de reiger. Aan de andere kant is dit niet de meest fraaie optie, het ontsiert toch enigszins de zo mooie vijver. Het helpt dus wel, mooier wordt de vijver er echter bepaald niet op. Een schrikdraad om de vijver is wel zeer effectief. Schrikt de reiger van dit draad, dan is ie weg en keert ie ook nooit meer terug.

Span een draad met belletjes rond de vijver

Wat ook werkt is werken met sensoren. Op het moment dat de sensor een reiger of een kat waarneemt, zal er een krachtige waterstraal in zijn richting worden gespoten. Je kunt ook kiezen voor een felle lichtflits of bepaalde geluiden. Meteen zal de reiger vertrekken. De kat overigens ook. Wil je het eerst toch vooral simpel proberen, span dan een draad om de vijver en hang er belletjes aan. Door de wind zullen de belletjes klinken en ook zo is de kans groot dat de reiger jouw vijver voorbij gaan. Wat ook helpt? Een trampoline in de tuin met springende kinderen. Maar om je kinderen nou te verplichten de gehele dag te springen…

Gerelateerde artikelen

Back to top button