Overig

Hoe werkt een VPN verbinding?

Story Highlights
  • Veiligheid en anonimiteit met een VPN
  • VPN staat voor Virtual Private Network
  • Meer en meer ondernemers gebruiken VPN

Je hebt de term vast al eens voorbij horen komen, maar wat is een VPN dan eigenlijk? Dat staat voor een Virtual Private Network. In essentie zorgt een VPN ervoor dat jouw verbinding met websites of diensten volledig is afgeschermd voor de buitenwereld. Ongeacht wat jij met de computer verstuurt, het is volledig veilig en kan niet onderschept worden. Met een VPN ben je online dus helemaal veilig. Dat is dan ook meteen de reden waarom steeds mee mensen gebruik maken van een VPN. Het gevaar ligt als je online bent immers steeds op de loer.

Kies voor veiligheid

Ben je online en bezoek je een website, dan is dat met een VPN online verkeer versleuteld en zal niemand kunnen achterhalen welke website jij bezoekt. Nou zou dat kunnen suggereren dat je online dingen doet die niet door de beugel kunnen. Dat is het echter niet. Integendeel. De voornaamste reden om voor een VPN te kiezen is de veiligheid. Daarom ook gebruiken ondernemers meer en meer een VPN. Zo voorkomen ze dat er gevoelige informatie op straat kan komen te liggen. Met een VPN is je privacy gewaarborgd en ben en blijf je onzichtbaar.

Wat bezoek je en wat doe je?

Veiligheid en anonimiteit dus, het zijn de voornaamste redenen waarom er steeds vaker gekozen wordt voor VPN. Je bent beschermd tegen vreemde ogen, ogen die niet hoeven te weten wat jij online doet. Veel mensen onderkennen de gevaren van online werken niet. Zo is het zo dat als je gebruik maakt van een wifi netwerk, kwaadwillenden met de meest simpele software precies kunnen zien welke websites je bezoekt en wat je precies doet. Ook als je gebruik maakt van internet thuis laat je vaak ongemerkt veel gegevens achter. Op die manier kunnen de kwaadwillenden – en die zijn er helaas heel erg veel – informatie over je krijgen.

Ander IP-adres

Zeker grotere bedrijven leggen vaker en vaker vast wie hun website bezoeken. Dat doen ze om de dienstverlening te verbeteren, nog vaker doen ze dat om mensen zo gerichter reclame voor te kunnen schotelen. En daar zit je vaak niet op te wachten. Wist je wel dat mensen heel erg veel informatie uit een internetverbinding kunnen halen? Dat mensen precies kunnen achterhalen waar jij je op dat moment bevindt? Dat kan aan de hand van het IP-adres. Dit kan zelfs van invloed zijn op de diensten waar je wel en waar je geen gebruik van mag maken. Kies je voor een VPN dan werk je niet met je eigen IP-adres, maar werk je met behulp van een server in het buitenland en met een ander IP-adres. Zo is dus niet na te gaan waar jij je op dat moment bevindt. En daar heeft ook eigenlijk niemand iets mee te maken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button