Hoe zit het met de BPM bij een auto importeren uit Duitsland?

Steeds meer Nederlanders importeren een auto uit Duitsland. Financieel gezien kan dit een stuk interessanter zijn dan een auto kopen in Nederland. Bij onze oosterburen ligt de aanschafwaarde van auto’s vaak een stuk lager. Toch moet jij je niet alleen tot de aanschafwaarde richten. Je krijgt namelijk te maken met bijkomende kosten. BPM is hier een voorbeeld van. In deze tekst vertellen wij jou hoe het zit met de BPM als je een auto importeert uit Duitsland.
Wat is BPM precies?
BPM staat voor belasting personenauto’s en motorrijwielen. Dit klinkt misschien wat complex, maar het is een stuk makkelijker uit te leggen. Kort door de bocht is BPM namelijk niets anders dan een belasting die je betaalt over de aanschaf van een nieuwe auto. De verkopende partij berekent dit bedrag altijd over de netto catalogusprijs van het voertuig. Zie het als een onderdeel van de aanschafwaarde van een auto. Naast BPM wordt de totaalprijs gevormd door de netto catalogusprijs en de btw.
Hoeveel BPM betaal je?
Wie een auto importeert uit Duitsland, moet hiervan aangifte doen bij de douane. Op basis van deze aangifte moet je altijd een bepaald bedrag betalen. Voordat je een auto importeert, wil je vast en zeker weten hoeveel BPM je betaalt. Dit kunnen we op voorhand helaas niet zeggen. De hoogte van de BPM verschilt namelijk per auto. Daarbij komt dat de regeling ieder jaar verandert, waardoor er nooit sprake is van een vaste prijs voor het invoeren van een auto in Nederland. Daarom is het altijd verstandig uit te zoeken hoeveel BPM je betaalt voordat je een auto importeert. Als je zelf niet weet hoe je dit moet doen, kun je dit uitbesteden.
Voorkom dat je onnodig veel BPM betaalt bij import
Het invoeren van een in Duitsland gekochte auto is geen hogere wiskunde. Als je de benodigde documenten bij de hand hebt, kost het je bovendien niet bijzonder veel tijd. Bij de aangifte wordt direct duidelijk hoeveel BPM je af moet dragen. De meeste Nederlanders betalen dit bedrag zonder problemen, omdat zij denken dat hier geen ontkomen aan is. Zonde, want in de meeste gevallen wordt er namelijk te veel BPM in rekening gebracht door de douane.
Wie zelf voor het eerste een auto importeert, heeft vaak geen idee hoe hij voor een lagere BPM in aanmerking komt. Laat je jouw auto importeren door DAS? Dan kun je ervoor kiezen om de aangifte ook aan hen over te laten. Zij zorgen er altijd voor dat jouw geïmporteerde auto in het laagste BPM-regime wordt ingedeeld. Zodoende betaal je nooit onnodig veel belasting. Het inschakelen van zo’n bedrijf brengt weliswaar kosten met zich mee, maar dit kan er makkelijk uit. Je betaalt immers minder belasting, waardoor je dit geld eigenlijk altijd weer terugverdient.