Overig

Hoeveel gram rijst per persoon?

In Nederland wordt er steeds vaker met rijst gekookt. Het is natuurlijk helemaal niet gek, aangezien rijst erg lekker en gezond is. Het kan echter wel lastig zijn om te bepalen hoeveel rijst er nodig is per persoon. Veel mensen weten namelijk niet precies hoeveel rijst per persoon er nu precies gegeten wordt. Eerlijk gezegd, is hier ook geen perfect antwoord op. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren hoeveel gram rijst je per persoon nodig hebt. Er zijn in eerste instantie enorm veel verschillende soorten rijst en daarnaast ook nog eens enorm veel verschillende gerechten met rijst. En dan hebben we het niet eens gehad over de persoonlijke voorkeuren.

75-100 gram rijst gemiddeld per persoon

Om je toch een beetje de juiste kant op te sturen, wordt er aangeraden om 75 tot 100 gram (ongekookte) rijst per persoon te rekenen. Met een portie als dit zit je in de meeste gevallen goed. Als je de basmati of pandan rijst kookt, wordt het 2,5 keer zo zwaar. Uiteindelijk kom je dus op een mooie 200 tot 250 gram gekookte rijst. Dit is een mooie hoeveelheid rijst voor een gezonde maaltijd voor een persoon. Uiteraard kun je zelf de maaltijd nog voorzien van meer groente en een lekker sausje.

Rijst als hoofdgerecht

Zoals we eerder al een klein beetje vertelde, is het afhankelijk van wat voor gerecht je maakt hoeveel rijst je nodig hebt. Als je rijst als hoofdgerecht neemt, is een portie van 75 tot 100 gram ongekookte rijst erg goed. Heb je echter een ander gerecht, zoals een bijgerecht of tussengerecht, dan ga je uit voor een minder grote portie. Ga je bijvoorbeeld een ovenschotel met rijst maken? Dan kan het zijn dat je beter uit de voeten komt met 100 gram of meer. Kies je echter voor rijst als bijgerecht bij een curry? Dan is een minder grote portie van 75 gram ongekookte rijst of minder al genoeg. 

Risotto maken met rijst

Ga je een lekkere risotto maken? Dan gebruik je ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon. Voor een gerecht van 4 personen kun je dus rekenen op 300 gram ongekookte rijst. Wil je hier echter nog andere gerechten bij serveren, zoals bijvoorbeeld een salade? Dan kun je ook prima kiezen voor 50-60 gram ongekookte rijst. Uiteraard ligt het er wel aan hoe groot de eters zijn!

Gerelateerde artikelen

Back to top button