Huis

Hout of PVC: welke vloer kies jij?

Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer voor je woning en twijfel je tussen een houten vloer of PVC vloer? Wij helpen je met dit artikel graag op weg om je keuze wat makkelijker te maken. In dit artikel beschrijven we zowel van een houten vloer als een PVC vloer de eigenschappen zodat jij straks een goede keus kunt maken. Voor meer informatie en een goed advies over de aanschaf van een nieuwe vloer kun je ook altijd terecht bij vloerenspeciaalzaak Vloerenkamer in Oirschot (NB).

Of je kiest voor een houten vloer of PVC vloer is afhankelijk van je persoonlijke smaak, budget en de ruimte waar de vloer komt te liggen.

Een houten vloer zien we meestal op de benedenverdieping van een woning. Dit is meestal een vloer die heel lang blijft liggen, een keus voor het leven wordt ook wel gezegd. Deze houten vloer is gelukkig wel prima te combineren met andere vloeren zoals PVC. Hout in de woonkamer en PVC in de keuken? Dat kan zonder problemen.

Wat zijn PVC vloeren?

Polyvinylchloride (PVC) vloeren worden gemaakt van een synthetisch materiaal dat de schoonheid van natuurlijke producten combineert met duurzaamheid. PVC vloeren zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden en blijven de aandacht trekken vanwege de ongelooflijke duurzaamheid, beschikbaarheid van kleuren, texturen en dessins. Er verschijnen regelmatig nieuwe soorten PVC vloeren. PVC is makkelijk in onderhoud en bestand tegen water en vlekken, waardoor het geschikt is voor elke ruimte.

Voor- en nadelen van PVC vloeren

Voordelen

 • Duurzaamheid – PVC vloeren zijn sterk en krasbestendig. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat ze lang meegaan, vooral met de juiste zorg en onderhoud.
 • Gemakkelijk schoon te maken – het oppervlak is glad en waterbestendig, waardoor het eenvoudig schoon te maken is. 
 • Eenvoudig en gemakkelijk te installeren 
 • Betaalbare dessins – PVC vloeren bieden verschillende ontwerpen die natuurlijk hout en steenhout nabootsen.

Nadelen

 • Hout-imitatie – het ziet eruit als hout maar voelt niet aan als hout.
 • Niet milieuvriendelijk – PVC vloeren zijn gemaakt van een materiaal dat niet gerecycled kan worden. Gelukkig hebben PVC vloeren een lange levensduur.

Wat is een houten vloer?

Houten vloeren zijn een populaire keuze voor huiseigenaren vanwege hun verfijnde stijl, natuurlijke schoonheid en tijdloze uitstraling. Houten vloeren stralen rijkdom en warmte uit in een woning. Hout onderscheidt zich omdat het een natuurlijk materiaal is, er wordt ook wel gezegd dat een houten vloer leeft. De vloeren zullen altijd variëren met unieke patronen omdat bomen niet precies identiek zijn. 

Ook in houten vloeren is veel variatie mogelijk, waarbij je kunt denken aan bewerkingen als gerookt, geschuurd of geschaafd. Een populaire legwijze bij houten vloeren is de visgraatvloer. 

Voor- en nadelen van houten vloeren

Voordelen

 • Zeer duurzaam – houten vloeren zijn ongelooflijk duurzaam. Ze kunnen generaties lang meegaan.
 • Gemakkelijk schoon te maken – het schoonmaken van een houten vloer is geen enkel probleem. Je kunt hem gewoon schoonvegen of stofzuigen.
 • Veelzijdig – houten vloeren kunnen worden aangepast aan verschillende soorten inrichtingen, zowel klassiek als modern.

Nadelen

 • Kosten – een houten vloer is duurder dan andere soorten vloeren. 
 • Lastig te leggen – het is raadzaam de houten vloer te laten leggen door een professional.
 • Vatbaar voor waterschade – hout absorbeert water en vocht en kan daarom niet in elke ruimte worden gelegd.
 • Gevoelig voor deuken en krassen.

Hebben we je met dit artikel op weg geholpen bij jouw keuze voor een houten vloer of PVC vloer?

Gerelateerde artikelen

Back to top button