Health

Detox in een afkickkliniek

Een opname in een afkickkliniek is een heftige keuze, maar in sommige gevallen zeker nodig. Het is daarom ook zeker geen schande als je merkt dat jijzelf of iemand uit je omgeving deze hulp nodig heeft. Door om hulp te vragen, kunnen problemen opgelost worden, waardoor het leven een stuk makkelijker en aangenamer zal worden. Een directe opname afkickkliniek is soms nodig. Hierdoor wordt een proces gestart, waarin detox een groot onderwerp is. In dit blogartikel leggen we je graag uit wat detox precies is en hoe het werkt.

Afkicken in een afkickkliniek

Het afkicken van een bepaalde verslaving is altijd een zeer lastig traject. Het gaat er om dat de verleiding uit de weg wordt gehaald en de verslaving niet meer op de voorgrond zit. Hierin wordt een moeilijk proces opgesteld waarin er veel tegenslagen kunnen komen. In een kliniek wordt je afgesloten van de buitenwereld om echt aan de verslaving te werken. Hierdoor ga je merken dat het proces in betere banen geleid kan worden. Doordat de verleidingen niet meer in de directe omgeving zijn, wordt het detox proces makkelijker gemaakt. Uiteraard blijft het een grote interne strijd om de echte problemen aan te pakken.

Wat is detox precies?

Je hoort het woord detox tegenwoordig steeds vaker. Veel mensen weten echter niet de precieze betekenis van het woord. Detox is een afkorting van detoxificatie. Dit houd in dat het lichaam wordt gereinigd en vrijgemaakt van allerlei giftige en lichaamsvreemde stoffen. Wat veel mensen dus niet weten is dat de term vaak gebruikt wordt bij zware drinkers van alcohol of andere verslavingen. Het detoxen zorgt ervoor dat het lichaam wordt hersteld van de verslaving, door een langere periode niet aan de verslaving toe te geven.

Hoe werkt een detox proces?

Als je een verslaving hebt, is het lichaam afhankelijk geworden van het gebruik van het middel of de middelen. Deze giftige stoffen moeten uit het lichaam om er voor te kunnen zorgen dat het lichaam niet meer afhankelijk wordt. Dit proces wordt ook wel ontwennen of afkicken genoemd. Met een detox wordt het lichaam gereinigd van deze stoffen. Door een detox proces aan te gaan wordt er gestopt of geminderd met het gebruik van de verslavende middelen. De meest voorkomende behandeling voor een detox zijn alcohol, drugs en/of medicijnen. Er wordt altijd onder medische begeleiding een plan opgesteld om het detox proces aan te gaan. Als er direct gestopt wordt met gebruik, kunnen er grote ontwenningsverschijnselen ontstaan. Dit kan erg zwaar zijn voor het lichaam. Door de verslaving rustig af te bouwen, raakt het lichaam steeds meer gewend aan het minder of geen middelen te krijgen. Hierdoor worden de ontwenningsverschijnselen minder groot en wordt het beter voor de patiënt. Uiteindelijk is het opbouwen van een gezonde levensstijl het uitgangspunt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button