Huis

Huis kopen? Dit moet je weten over een bouwkundig rapport

Hoera, je gaat een huis kopen. Dit is zeker een mooie gebeurtenis, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Je wilt wel een huis kopen waarvan je zeker weet dat het een goede aankoop is. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een bouwkundige inspectie laten uitvoeren. Dit kan uiteindelijk veel problemen voorkomen. Wil je meer weten over een bouwkundig rapport voor je nieuwe huis? Lees alles wat je moet weten in onderstaand artikel.

Hoe zit het precies met een bouwkundige inspectie?

Om niet tegen verrassingen aan te lopen, kan het dus geen kwaad om een bouwkundige inspectie bij je nieuwe huis uit te laten voeren. Dit kun je doen voordat je een koopovereenkomst afsluit. Dit kun je via een inspecteur doen, maar dat hoeft niet per se. Toch is dit wel aan te bevelen, want als het niet goed wordt gedaan kan dit consequenties hebben. Jij als koper moet je namelijk aan de onderzoeksplicht houden. Deze onderzoeksplicht wordt zwaarder naarmate het huis ouder is. Wanneer er verborgen gebreken aan het huis zijn, kan een rechter in het geval van een procedure besluiten dat de koper zich niet aan de onderzoeksplicht heeft voldaan. Dit kan een groot risico zijn, en daarom is het verstandig om wel een specialist in te schakelen voor deze inspectie.

Tip: Laat je adviseren door een specialist als Huiskeur. Zo weet je precies wanneer en waarom een bouwkundige keuring van pas komt. 

De keuring uitvoeren voor of na de overeenkomst

Normaliter wordt een bouwkundig onderzoek uitgevoerd voordat je de koopovereenkomst tekent. Maar, in sommige gevallen kun je kiezen voor een voorlopige koopovereenkomst. Dit is een koopovereenkomst met ontbindende voorwaarde. Er kan in dit geval worden afgesproken dat jij als koper de overeenkomst kunt ontbinden wanneer na de inspectie blijkt dat er nog extra onderzoek nodig is. Dit kan bijvoorbeeld bij het vermoeden van asbest. Wanneer je zoekt naar een persoon of organisatie die een bouwkundig rapport voor je kan opstellen, kijk dan goed naar de ervaringen van de specialist. Kies voor een goede bouwkundige die er echt verstand van heeft. 

De bouwkundige aansprakelijk stellen bij gebreken

Ben je van mening dat de bouwkundige zijn werk niet goed heeft gedaan, dan kun je hem of haar aansprakelijk stellen. Dit moet wel op tijd gebeuren. Er zijn algemene voorwaarden van toepassing, waar de termijn ook in vermeld staat. Als je verkoper van een huis bent en zelf aansprakelijk wordt gesteld, dan is het goed om het rapport zelf ook op te vragen. Wanneer het gebrek in het rapport is opgenomen, dan heb je zelf een goed verweerpunt. In dat geval is het zo dat de koper jouw woning heeft gekocht en dit gebrek heeft aanvaard, omdat hij of zij het rapport heeft kunnen inzien.

Gerelateerde artikelen

Back to top button