Huis

Inspiratie voor raamdecoratie: één algemene look is vaak niet voldoende!

In verschillende kamers zijn er verschillende stemmingen, aspecten en doeleinden, dus het is niet verwonderlijk dat je gordijnen en jaloezieën dat ook hebben. Overweeg dingen als: wil je een kamer ’s nachts gezellig houden of wil je de babykamer beschermen tegen de ochtendzon? Is privacy een prioriteit of wil je de buitenlucht in huis verwelkomen?

Neem de plattegrond van je huis door om te zien waar je aan moet denken als het gaat om je raambekleding. Je bepaalt het namelijk vaak aan de hand van de kamers in het huis

Voor welke raamdecoratie kies jij en wat zijn de mogelijkheden?

Rolgordijnen maken kleinere kamers ruimer of creëren een effect van “overlopen” in een tuin of patio. Opengeklapte jaloezieën vormen een mooi element dat het oog niet afleidt van het uitzicht buiten het raam. Jaloezieën passen bij enkele ramen, stijl- of erkerramen, terwijl jaloezieën het beste werken voor modernere ramen.

Al vanaf de jaren 1930 zijn aluminium jaloezieën populair

Ze staan ook wel bekend als “basic mini-jaloezieën” en commerciële aluminium jaloezieën kunnen de kamer verduisteren door eenvoudig aan het koord te trekken. Je vindt ze ook in een groot aantal kleuren, patronen en texturen. Als je snel een overgang van dag naar nacht wilt maken voor het bekijken van presentaties of video’s, zijn ze geweldig voor conferentie- en vergaderruimtes. 

Aluminium jaloezieën hebben de bekende jaloezielook, maar met smallere lamellen. Ze worden vaak gemaakt van aluminium of vinyl in verschillende kleuren, afwerkingen en stijlen. Sommige fabrikanten gebruiken gerecycled materiaal om duurzamere producten te maken.

De typen raambekleding die je kiest kunnen je kamer maken of breken

Het kiezen van gestapelde gordijnen kan er mooi uitzien, maar als je er niet gemakkelijk bij kunt, moet je misschien over en om meubels heen reiken telkens als je de aluminium raambekleding wilt openen of sluiten.

Het is belangrijk om ook rekening te houden met de toegang die je nodig hebt vanaf het raam. Misschien heb je een doorgeefraam in je keuken dat uitkomt op je terras. Een vensterbekleding van boven naar beneden en van beneden naar boven biedt gemakkelijke toegang en verbetert het uitzicht naar buiten.

Veel mensen kiezen voor jaloezieën omdat ze betaalbaar zijn

Tegenwoordig zijn deze raamgordijnen verkrijgbaar in houten of kunststof lamellen die je binnen of buiten kunt monteren. De jaloezieën kunnen verticaal of horizontaal zijn. Als je een klein raam hebt, kun je de jaloezieën buiten het kozijn monteren, waardoor het groter lijkt. Als je de jaloezieën aan de binnenkant monteert, geven ze de kamer een strakke en afgewerkte uitstraling.

Goed om te weten! de veelzijdigheid van gordijnen mag nooit over het hoofd worden gezien

Net als jaloezieën kunnen ze worden bevestigd aan een gordijnroede in het raamkozijn of erboven. Voor hele grote ramen kiezen sommige mensen ervoor om een beetje zonlicht binnen te laten via de roede door deze lager dan de bovenkant van het raam te monteren. Halflange raambekleding bij industriële stijlen en grote ramen geeft de kamer een intiem gevoel. 

Goed om te weten: rolgordijnen zijn gemakkelijker schoon te maken

Rolgordijnen zijn voorzien van een hard, glad oppervlak, dus afstoffen met een microvezeldoek is snel en gemakkelijk. Sluit, om stof van beide kanten van jaloezieën te verwijderen, de lamellen en veeg met een stofdoek van boven naar beneden of van de ene kant naar de andere, draai de lamellen vervolgens 180 graden en herhaal dit in de tegenovergestelde richting. Voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken bevochtig je een zachte doek met zuiver water of een mengsel van 25 procent witte azijn en 75 procent water, veeg je de voor- en achterkant van de lamellen schoon en gebruik je een schone doek om te drogen.

Het licht filteren in de woonkamer doe je zo

Tweepersoons of “dag/nacht” jaloezieën zijn een uitstekende oplossing voor woonkamers waar je het licht wilt filteren of de warmte en schittering van de zon buiten wilt houden zonder de kamer helemaal af te sluiten. Ook als je openslaande deuren, dubbele deuren of schuifpuien hebt, zijn rolgordijnen een geweldige optie omdat ze naadloos opzij gaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button