Overig

Inspirerende verhalen

Story Highlights
  • Inspirerende kerstverhalen: neem een Bijbel
  • De scheidsrechter en samenwerken
  • Inspirerende verhalen en het onderwijs

Zit je er even door en ben je niet gemotiveerd? Kijk om je heen, want de inspirerende verhalen liggen voor het oprapen. Dergelijke verhalen geven je weer de energie die nodig is om er weer voor de volle 100 procent tegen aan te gaan. Inspirerende verhalen vind je op elke hoek van de straat, zoals iedereen wel vanuit de eigen ervaring een inspirerend verhaal kan bieden.

Inspirerende kerstverhalen

Zeker de periode rond Kerst is een tijd waarin veel verhalen verteld worden. Mensen maken plannen het een volgend jaar anders te doen bijvoorbeeld, of vertellen verhalen over het afgelopen jaar. Kijken we specifiek naar inspirerende kerstverhalen, dan kun je altijd terugvallen op het Bijbelverhaal en dan specifiek de verhalen over Mattheüs en Lukas, de herders en engelen en Jozef en Maria. Bekend kerstverhaal dat inspireert is ook dat van de Deense sprookjesschrijver Hans Christiaan Anderson. Het is een klassieker die veel gelezen wordt in de periode rond de kerstdagen. Het verhaal gaat over het meisje in de bittere kou die luciferstokjes afstrijkt. Ook een aanrader is het boek ‘De Vierde Wijze’ of ‘Een Witte Kerst’ van Godfried Bomans.

Inspirerende verhalen over samenwerking

Inspirerende verhalen kunnen ook daadwerkelijk verteld worden. Die hoef je niet altijd in een boek te lezen. Zo is een perfect verhaal over samenwerken dat van scheidsrechter Bjorn Kuipers. Aanvankelijk was Kuipers vooral supermarkteigenaar. Hij bleek echter bijzonder goed voetbalwedstrijden te kunnen leiden en dus werd het steeds lastiger de supermarkt te runnen. Door een goede samenwerking echter, kan Kuipers beide beroepen combineren en is hij en scheidsrechter en verantwoordelijk voor een supermarkt. Over samenwerking gesproken; ook de samenwerking tussen Kuipers en de tweede, derde en vierde man tijdens een voetbalwedstrijd moet steeds weer perfect zijn. Alleen als sprake is van perfectie kan Kuipers aan de top blijven. Als er dus een iemand is die weet wat samenwerken is, dan is het wel deze arbiter.

Korte inspirerende verhalen met een moraal

Verhalen hoeven niet altijd heel lang te zijn om een moraal te hebben. Mooi voorbeeld van korte inspirerende verhalen met een moraal is het korte verhaaltje over de opa en de kleinzoon en de wolven. Opa vertelt de kleinzoon over het leven en levensgeluk. Hij gebruikt daarvoor wolven. Opa zegt dat er in zijn binnenste twee wolven zijn. De eerste staat voor alles wat slecht is. Dit is een wolf die woedend is, jaloers is, hebzuchtig zijn en leugens verspreiden. Er is echter ook een wolf die goed is. Die staat voor vreugde, vrede en liefde. Opa wil daarmee vertellen dat er in elk mens een innerlijke strijd gaande is. Aan het eind heeft de kleinzoon een vraag. Wat als beide wolven met elkaar gaan vechten, welke wolf wint dan? Waarop opa antwoordt: degene die je het meeste voedt. Zo zie je maar, een verhaal met een moraal heb je al in varianten van slechts enkele regels.

Inspirerende verhalen onderwijs

Mensen die in het onderwijs werkzaam zijn, klagen wel eens over het feit dat het salaris aan de lage kant is en de werkdruk en de administratieve taken te groot zijn. Toch vinden mensen die werkzaam zijn in het onderwijs nooit om inspiratie verlegen. Ze zien de inspirerende verhalen in het onderwijs dagelijks aan zich voorbij trekken namelijk. Dat van dat meisje dat niet zou kunnen leren maar die door een speciale aanpak toch in staat is de school met glans te doorlopen. Of een groepje kinderen dat op school een eigen tuintje beheert en de producten aan de ouders verkoopt. Zo leren ze hoe de economie werkt. Het fanatisme van de kinderen en de zien hoe goed de kinderen hun tuintje bij houden en met hoeveel zorg ze hun producten behandelen, het is een grote bron van inspiratie. Wat dat betreft ben je als je werkzaam bent in het onderwijs slechts zelden ongemotiveerd. Kijk een kwartiertje naar wat kinderen doen en kunnen en je zit weer vol met inspiratie. Het is vooral de ontwikkeling van de kinderen dat inspireert. Zeker als kinderen al afgeschreven worden omdat ze bepaalde dingen niet zouden kunnen en dit later en met veel passie en inzet toch voor elkaar weten te krijgen, is een inspiratiebron bij uitstek.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button