Trends

Is linkbuilding nog effectief in 2022?

Online marketing is een voortdurend evoluerende en verwarrende combinatie van technieken. De afgelopen 10 jaar hebben we de opkomst gezien van mobiele marketing, video marketing, en social media marketing. Maar er is één marketingstrategie, die al langer bestaat en nog steeds veel betere resultaten oplevert: namelijk SEO.

Een belangrijk onderdeel  van SEO, een belangrijke ranking factor ook, is linkbuilding. Maar hoe relevant is linkbuilding nog? Met een steeds grotere rol voor RankBrain en AI in het algoritme van Google.

Doen backlinks er nog toe?

Absoluut, mits er sprake is van een natuurlijk linkprofiel. Als je een succesvolle, langdurige SEO strategie wilt hanteren, kun je niet om backlinks heen. Hoe meer hoogwaardige, relevante backlinks een pagina heeft, hoe meer verkeer en waardering ze van Google zal krijgen. We hebben de laatste jaren zelfs nieuwe soorten backlinks zien ontstaan die het belang van links nog groter hebben gemaakt.

Link juice

Backlinks dienen nog steeds hetzelfde doel als altijd; mensen willen bruikbare resultaten naar boven halen als ze online een zoekopdracht uitvoeren. En backlinks zijn een belangrijk onderdeel om dat te laten gebeuren. Maar niet alle backlinks zijn hetzelfde en niet alle links zullen je pagina evenveel helpen.

In hun backlink strategieën moeten marketeers nu selectiever zijn met hun strategieën om ervoor te zorgen dat de links die naar hun website komen relevant en natuurlijk lijken. En dat ze afkomstig zijn van websites die een gezonde website autoriteit hebben. 

Wie niet de tijd neemt om zijn links goed op te bouwen, kan uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Wat zijn goede backlinks?

Dus hoe bepalen we wat een link een goede vs. een slechte maakt? Er zijn een paar kenmerken waarnaar we kunnen verwijzen. 

Kenmerken van “goede” of hoogwaardige backlinks

1. links van relevante websites

Eerst en vooral moeten backlinks van hoge kwaliteit en relevant zijn. Het mogen niet zomaar links zijn die zomaar ergens op een site geplaatst zijn. 

2. links van gezaghebbende websites

Sommige websites zijn beslist meer gevestigd en “bekend” dan andere. Websites die er in geslaagd zijn naam te maken, of dat nu in hun niche is of in de wijdere reikwijdte van het internet, worden gewoonlijk gezaghebbende websites genoemd. Een backlink van deze websites krijgen is beslist niet gemakkelijk. Maar het is zeker de moeite waard.

3. Links die traffic genereren

Het belangrijkste doel of oogmerk van backlinking als digitale marketing techniek is verkeer genereren. Backlinks die effectief zijn in het genereren van verkeer worden beschouwd als links van hoge kwaliteit.

Terwijl die welke weinig of geen verkeer genereren beschouwd worden als backlinks van lage kwaliteit. 

4. Unieke links

Een ander belangrijk kenmerk van backlinks van hoge kwaliteit is dat ze uniek zijn. Unieke links zijn gewoon origineel en niet gedupliceerd over vele webpagina’s op een website. Het is beter om vijf backlinks van vijf verschillende websites te hebben dan tien backlinks van één website. 

5. Geen linkruil!

Het is gebruikelijk dat website-eigenaars links met elkaar uitwisselen. Het komt erop neer dat jij mijn rug krabt en ik de jouwe. Maar Google behandelt wederkerige links als backlinks van lage kwaliteit. Ze zijn geneigd ze te zien als links die met dubieuze middelen verkregen zijn, in tegenstelling tot natuurlijke middelen. Ook hebben veel mensen in het verleden misbruik gemaakt van wederkerige links en dat heeft hun reputatie bezoedeld.

6. Links van Social media

Goede of hoogwaardige backlinks komen ook van sociale media. Social media platforms zijn een enorme bron van verkeer voor veel websites. Sociale media platforms zijn de plaats waar iedereen tegenwoordig zijn tijd doorbrengt. Als je verkeer zoekt, dan zijn Facebook, Twitter, Instagram, Tinder, TikTok, en veel andere soortgelijke platforms de plaatsen waar je moet zijn. Backlinks die op sociale media pagina’s, tijdlijnen en profielen geplaatst worden, worden in de meeste gevallen beschouwd als links van hoge kwaliteit. 

HOE LINKS BOUWEN IN 2022 

Linkbuilding is het proces van het verzamelen van backlinks van relevante en gerenommeerde sites. Het is een fundamenteel onderdeel van SEO. Het is ook een van de vele aspecten van SEO die in de loop der jaren nogal veranderd zijn. 

Met bovenstaande tips moet je een heel goede en duurzame linkbuilding strategie kunnen op zetten. Veel succes!

Gerelateerde artikelen

Back to top button