Je vijver klaar voor het voorjaar in 8 stappen
Het voorjaar staat weer voor de deur en dat betekent dat het zonnetje eraan komt. De ideale tijd om lekker in de tuin te genieten. Het is ook het begin van een nieuwe periode van de vissen en planten in de vijver. Planten beginnen met groeien en ook de vissen worden steeds actiever. Na een lange en koude winter is een vijver vaak toe aan een goede schoonmaak. Hoe kan je dit het beste aanpakken? En welke hulpmiddelen heb je hiervoor nodig? In deze blog leg ik in 8 stappen uit hoe jouw vijver klaar is voor het voorjaar.
Stap 1: Afgevallen blad en takjes verwijderen
Na een lange winter kunnen er heel wat takjes en bladeren op het wateroppervlak gevallen zijn. Deze dienen verwijderd te worden als start van de grote schoonmaak. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een schepnet. Als je veel last hebben van vuil zoals bladeren, takjes en voerresten is het ook een mogelijkheid om een skimmer aan te schaffen. Deze helpt je met het verwijderen van al het vop het wateroppervlak.
Stap 2: Bodem schoonmaken
Ook is het belangrijk om de bodem schoon te maken. In een half jaar ligt er vaak veel modder op de bodem van de vijver. Dit bevordert de groei van bijvoorbeeld draadalgen. Om dit te voorkomen moet de bodem grondig gereinigd worden. Dit kan met gebruik van een vijverstofzuiger. Deze helpt je met het verwijderen van modder en ander vuil op de bodem van de vijver.
Stap 3: Afgestorven deeltjes waterplanten verwijderen
Na een tijdje kunnen verschillende delen van waterplanten afsterven. Verwijder alle afgestorven deeltjes. Snoei je waterplanten flink terug, dan krijgen ze weer de ruimte om uit te groeien. Zo wordt algengroei in de vijver voorkomen.
Stap 4: Algen verwijderen
Algen hebben een voedingswaarde die lager ligt dan andere waterplanten. Hierdoor zullen zij eerder gaan groeien. Het is belangrijk dat de aanwezige algen verwijderd worden. Voor een helder wateroppervlak is het zaak om deze te verwijderen. Er zijn ook middelen om deze algen preventief te voorkomen. Denk hierbij aan het toevoegen van anti-alg middel.
Stap 5: Filter en waterpomp installatie schoonmaken
Wanneer het water opwarmt komt (circa 5 graden celsius) kun je de vijverpomp en het vijverfilter weer aansluiten. Voordat je dit doet is het zaak om beide goed te reinigen. Gebruik hierbij enkel water en schoonmaakazijn. Vergeet ook niet de filtermatten voorzichtig schoon te maken. Er zitten ook goede bacteriën genesteld in de biologische filter. Hierdoor is het belangrijk om deze filter maximaal 2 keer per jaar voorzichtig schoon te maken.
Veel bacteriën sterven in de winter door een voedselgebrek. Door het toevoegen van bijvoorbeeld Microbe-lift Clean & Clear kun je het bacterie niveau weer op peil brengen.
Stap 6: Luchtsteen reinigen
Net zoals bij de vorige stap is het ook belangrijk om de luchtsteen van de vijver te reinigen. Deze kan gedurende de winter groen aangeslagen zijn door de aanwezige algen. Het is belangrijk om deze te verwijderen om de luchttoevoer te optimaliseren. Dit doe je door hem goed met water schoon te spuiten, gebruik hierbij geen schoonmaakmiddel.
Stap 7: Optimaliseren van de waterkwaliteit
Tot slot is het zaak om de waterkwaliteit te optimaliseren. Hiervoor is het belangrijk om onder andere de pH-waarde (zuurgraad),Gh-waarde (Hardheid van het water) en de Kh-waarde (carbonaathardheid). De pH-waarde is idealiter tussen de 7 en 8.5. De Gh-waarde tussen de 10 en 12. Tot slot is de Kh-waarde optimaal rond de 10. Voor het testen van jouw waterkwaliteit kun je gebruik maken van verschillende testsets.
Stap 8: Genieten
Na de grote schoonmaak van jouw vijver kan de belangrijkste stap beginnen, genieten. De vijver is weer schoon en het betere weer is in aantocht. Dat wordt echt genieten deze zomer!